Bedömer att kemvapen använts i Damaskus

Amerikanska underrättelsetjänster har tillsammans med underättelsetjänster i Europa gjort en preliminär bedömning - att kemiska vapen användes i en attack mot en förort till Damaskus.

Underrättelsekällor som nyhetsbyrån Reuters talat med säger att gas-attacken sannolikt genomfördes efter godkännande från hög nivå i den syriska regeringen.

Källorna påpekar att deras slutsatser är preliminära och att dom fortsätter arbeta med att få fram tydliga bevis på vad som hände i Damaskusförorten tidigt på onsdagen.

Under lördagförmiddagen rapporterade nyhetsbyrån AFP att Irans president Hassan Rowhani säger att kemvapen använts i Syrien, men han säger inte vem som använt dem.

– Situationen i Syrien i dag och ett antal oskyldiga människors död som orsakades av kemiska vapen är mycket oroande, sade Rowhani i dag enligt AFP.

Iran brukar anses som Syriens närmast allierade i regionen.

Rowhani sade att hans land "fullt ut och kraftfullt" fördömer användandet av kemvapen. Iran utsattes för stora mängder kemiska stridsmedel i kriget mot Irak 1983-88.

TT/AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista