USA hade tidigare i somras en gemensam militär övning tillsammans med den jordanska flottan. Foto: Maya Alleruzzo/Scanpix.

Försvarsministern: USA förbereder alternativ

Obamas säkerhetsrådgivare träffas i helgen
1:23 min

USA:s försvarsminister Chuck Hagel säger i ett uttalande att USA håller på att positionera sin örlogsstyrkor. Syftet är ha beredskap för att president Barack Obama kan fatta beslut om någon slags militär aktion mot Syrien, efter rapporterna om att kemiska stridsmedel kan ha använts i kriget där.

Hagel gjorde sitt uttalande till reportrar som reser med honom till Malaysia - efter uppgifter från en anonym amerikansk försvarstjänsteman till Reuters om utökning av USA:s krigsflotta i Medelhavet med anledning av händelseutvecklingen i Syrien.

Ett fjärde krigsfartyg som är beväpnat med kryssningsmissiler och som skulle bege sig till hembasen i Virginia ska nu bli kvar i Medelhavet, uppgav den anonyma försvarkällan.

Men Hagel vill inte bekräfta att just det har skett.

Den amerikanske försvarsministern säger att Obama bett försvarsdepartementet om olika alternativ när det gäller Syrien efter den förmodade gasattacken i onsdagsmorse.

Chuck Hagel menar också att pressen nu har ökat mot USA att agera i Syrienkonflikten.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".