KD vill öka människors inflytande över när och hur vården ska utföras. Foto: Scanpix.

KD: Företag ska få pröva äldres rätt till hemtjänst

2:08 min

Kristdemokraterna vill att äldre ska få större inflytande över den hemtjänst de får. Det ska enligt äldreminister Maria Larsson ske bland annat genom att privata hemtjänstföretag ska få ta över den så kallade biståndsprövningen från kommunerna.

– Fördelarna med det här systemet är att man ökar den äldres inflytande och självbestämmande, genom att själv kunna berätta om sina behov, direkt till en utförare, som då är godkänd av kommunen, och bestämma vilken hjälp man behöver och när insatserna ska ges, säger äldreminister Maria Larsson (KD).

I dag måste kommunernas socialtjänster göra en så kallad biståndsbedömning och bevilja ett visst antal timmars hemtjänst i veckan.

I bedömningen ska också anges vad den sökande ska få hjälp med, exempelvis städning, tvätt, inköp, personlig hygien eller något annat.

Enligt Maria Larsson tycker många äldre att det är obehagligt att behöva vända sig till kommunen för en sådan biståndsbedömning.

Flera kommuner har också prövat en modell där godkända hemtjänstföretag gör biståndsbedömningen mot samma ersättning som i den kommunala hemtjänsten.

Äldreministern tror inte att detta skulle leda till att hemtjänstföretagen gör alltför generösa bedömningar av hjälpbehovet.

I dag har en del kommuner alltså testat den här modellen, och varit nöjda med resultatet, enligt Maria Larsson. Men eftersom den strider mot socialtjänstlagen har vite utdömts när modellen prövats av domstol.

En arbetsgrupp inom Kristdemokraterna vill därför ändra lagen, så att kommunerna kan välja om de vill överlåta behovsprövningen till ett hemtjänstföretag eller ej.

Den enskilde kommer dock alltid att ha kvar möjligheten att vända sig till kommunen för prövning, om han eller hon föredrar det.

Ett kommunalt beslut är också en förutsättning för att ett avslag ska kunna överklagas till domstol.

Maria Larsson hoppas att ett förslag om lagändring ska finnas med i allianspartiernas valmanifest nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista