Kritiker till New York polisens kontroversiella metod Stop and frisk firar efter domen. Foto: Spencer Platt/Scanpix.

Polismetod i New York diskriminerar enligt dom

Polisen: "Metoden har räddat liv"
2:23 min

I New York har en kontroversiell polismetod bedömts strida mot konstitutionen. Den så kallade Stop and frisk-metoden som ger polisen rätt att stoppa personer och genomsöka deras ägodelar diskriminerar svarta och latinamerikaner och inkräktar på deras fri- och rättigheter, enligt en federal domare.

Men New Yorks polismästare Ray Kelly försvarar metoden.

Polismästaren Ray Kelly säger i NBC:s program Meet the Press att den krassa verkligheten är att majoriteten av våldsbrott begås i minoritetsområden i storstäder och försvarar det faktum att Stop and frisk-metoden framför allt riktas mot svarta och latinamerikaner i New York.

Han påpekar också att New York nu har rekordlåga mord - och skottlossningssiffror och säger att metoden har räddat liv, framför allt i just minoritetsområden.

Men nu har alltså en federal domstol kommit fram till att metoden strider mot minoriteters fri och- rättigheter enligt konstitutionen.

Domaren Shira Scheindlin menar att New York-polisen utövar indirekt rasprofilering, att de särbehandlar personer på grund av deras hudfärg helt enkelt.

Förra året stoppades mer än en halv miljon människor på New Yorks gator, enligt medborgarrättsgruppen New York Civil Liberties union, och nästan 90 procent av dem var svarta eller latinamerikaner. Men bara en tiondel av ingripandena ledde till vidare åtgärder från polisen.

Domen hindrar inte polisen i New York från att fortsätta använda Stop and frisk- metoden men däremot beordrar domaren att en rad åtgärder införs, som till exempel ett testprojekt där en del av poliserna ska ha kameror på sina uniformer för att spela in vad som händer på gatan.

Polismyndigheten är som sagt djupt kritisk och staden New York kommer överklaga domen. 

Men i höst ska en ny borgmästare väljas i New York och just Stop and Frisk ses som en viktigt valfråga för kandidaterna.

I torsdags klubbade New Yorks stadsfullmäktige två lagar som ska öka insynen i polisens arbete och som också göra det lättare för enskilda att stämma polisen om de anser att de blivit särbehandlade på grund av sin hudfärg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".