Indiska fotojournalister under en protest i Bombay, Indien. Foto: Punit Paranjpe/Scanpix

Tre gripna efter ny gruppvåldtäkt i Indien

1:26 min

I Indien, två dagar efter den uppmärksammade gruppvåldtäkten på en 22-årig fotojournalist i Bombay, har tre misstänkta personer gripits.

Övergreppet skedde när den 23-åriga kvinnan tillsammans med en manlig kollega höll på att göra ett reportage vid ett bostadsprojekt i staden. Hennes kollega misshandlades och bands.

Kvinnan vårdas på sjukhus för inre skador. På lördagen uppgavs hennes tillstånd vara stabilt.

Övergreppet skedde åtta månader efter den uppmärksammade dödliga gängvåldtäkten på en student på en buss i New Delhi, något som utlöste en protestvåg över hela landet.

Nyheten toppar fortfarande alla medier i landet trots att gruppvåldtäkter sker nästan dagligen i Indien.

Medieanalytikern Sevanti Ninan menar att medierna prioriterar bort att rapportera om våldtäkter på fattigare kvinnor.

– Det handlar alltid om fall som folk kan relatera till. Fall som rör fattigare människor leder inte till demonstrationer, säger Sevanti Ninan i en intervju som gjordes innan den unga fotojournalisten överfölls i Bombay.

Ninan säger att demonstrationerna som följde efter våldtäkten på en buss i Delhi i december i fjol är ett talande exempel.

Flickan som dödades var student och inte som i de flesta andra fall en kvinna på samhällets bottenskikt. Därför var det så många som reagerade, menar hon.

Detsamma gäller gruppvåldtäkten mot fotojournalisten i en nedlagd textilfabrik i Bombay. Den nådde i dag ända till parlamentet där flera ledamöter lyfte upp frågan.

Kvinnan kommer till skillnad från många andra offer att överleva men att hon är journalist bidrar till uppmärksamheten.

Den som går in på de indiska tidningarnas hemsidor och söker på ordet våldtäkt får upp rader av fruktansvärda artiklar om brutala brott som passerat förbi i mediebruset. Sevanti Ninan säger att allra minst uppmärksamhet får våldtäkterna som begås på landsbygden.

– Dit tar sig inte ens medierna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista