Den tidigare politikern Bo Xilai för sin talan under den pågående rättegången. Foto: Video från tv/Scanpix.

Bo Xilai fortsatt offensiv i rätten

Den forne kinesiske toppolitikern Bo Xilai fortsatte att gå på offensiven i dag, under den tredje och troligen sista dagen av rättegången mot honom.

Bo står anklagad för maktmissbruk, mutbrott och förskingring.

Ett av dagens nyckelvittnen, en tjänsteman från staden Dalian där Bo var borgmästare på 1990-talet, hävdade att han hört Bo ringa sin fru Gu Kailai och beordra henne att ta emot motsvarande 5,5 miljoner kronor från ett lokalt statligt byggprojekt.

Men Bo gick avfärdade vittnesmålet och sade att han aldrig skulle göra så, att även de dummaste av tjänstemän vet att man inte ska diskutera mutor framför andra.

– Alla som känner mig vet att jag ber dem att stänga av sina mobiltelefoner innan jag talar. Jag är ganska försiktig.

Enligt ett vittnesmål som lästes upp i rättssalen i dag erkänner Bo visst ansvar för fem miljoner yuan, motsvarande nära 5,3 miljoner kronor, som han misstänks ha förskingrat från ett offentligt finansierat byggprojekt.

Han förklarar dock brottet med att tjänstemannen i Dalian närmast försökt tvinga på honom pengarna, att de till slut hamnade hos hustrun Gu Kailai, att han borde ha följt upp saken bättre och att han inte varit tillräckligt uppmärksam på vad som skett.

"Jag är villig att hålla med om åklagarnas analys efter deras utredning och samtidigt ta på mig juridiskt ansvar för detta. Jag känner djup skam och ånger över denna händelse", ska Bo ha sagt i förhör den 2 april.

Bo Xilais före detta högra hand och påstådda kumpan, Chongqings tidigare polischef Wang Lijun, har hämtats från sin fängelsecell och framträdde i rättssalen på lördagen för att vittna mot Bo, rapporterar statligt kontrollerade kinesiska medier.

Wang dömdes i september i fjol till 15 års fängelse för bland annat korruption och maktmissbruk i samband med mordet på den brittiske affärsmannen Neil Heywood 2011, ett brott som Gu Kailai dömts till villkorlig dödsdom för.

Vanligen står de med skammens böjda nacke och erkänner med ödmjuka "ja, tack och amen" allt som läggs dem till last. Bo är offensiv, förnekar, avfärdar vittnen och har bland annat sagt att hustruns uppgifter mot honom - som mycket av målet bygger på - beror på att hon är "sinnessjuk", hämndlysten på grund av hans älskarinnor och att hon har juridiskt egenintresse av att lägga skuld på honom.

Bo var också en främmande fågel i det genomgående grå, slutna och svårbedömda kinesiska ledarskapet. Han var en utåtriktad populist och med sin journalistutbildning också långt skickligare på att utnyttja medierna än de övriga.

Men de flesta utländska bedömare tror att det i slutänden inte spelar så stor roll vad han säger.

Rättegången har kallats en offentlig teaterföreställning där ett långt fängelsestraff, kanske villkorlig dödsdom, ändå väntar Bo Xilai.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista