Åkesson när han talade i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Det här blir viktigaste punkterna i Åkessons tal

Inleder med läget i Syrien
2:14 min

I eftermiddag är det Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkessons tur att hålla sitt sommartal. Det ska han göra i sin hemstad Sölvesborg. Ekot har läst talet, som inte innehåller några nya löften.

Förberedelserna är i full gång vid gästhamnen i blekingska Sölvesborg, där solen skiner och partifunktionärer blåser upp blå och gula ballonger.

Klockan 14 stiger Jimmie Åkesson upp på en liten scen här och kommer då att inleda med att tala om läget i Syrien – och använda den senaste tidens dramatiska utveckling där för att kritisera den svenska biståndspolitiken som Sverigedemokraterna vill minska radikalt.

I höstbudgeten förra året aviserade man en sänkning av den totala biståndspolitiken på över 40 miljarder kronor under de närmaste åren.

Istället vill Sverigedemokraterna göra en viss höjning av biståndet till exempelvis UNHCR  - det är bättre att hjälpa människor på plats, är partiets linje.

Problemet är enligt Jimmie Åkesson att det inte är Sverigedemokraterna som befinner sig i den positionen att formulera problemet, peka ut vad som är rätt och fel.

Utmaningen blir att under det kommande året se till att det blir så.

Ett viktigt sätt att göra det är därför att se till att partiets sympatisörer röstar i de kommande valen; EU-parlamentsvalet och kyrkovalet.

En betydande del av sitt tal ägnar han åt att kritisera svenska kyrkan som han tycker är alltför radikal och vänstervriden.

Sverigedemokraterna måste som han uttrycker det i talet ryckas ur samhällsupplösarnas händer och ersätta de muslimska böneutropen med psalmen En vänlig grönskas rika dräkt.

Partiets viktigaste fråga, invandringen, nämner han bara indirekt i sitt tal – det viktiga för partiet nu är att bredda sig på andra områden.

En sådan är förstås den om ett femte jobbskatteavdrag. Moderaternas partiledare och statsminister Fredrik Reinfeldt sa ju i sitt sommartal att partiet vill ha med det i budgeten – ihop med sänkt skatt för pensionärer och höjd gräns för statlig skatt.

Sverigedemokraterna vill som bekant också ha ett femte jobbskatteavdrag – men går inte med på en höjd gräns för när man ska betala statlig skatt. Det betonar han i talet, men går inte in på vad det kommer att betyda i praktiken, alltså om partiet kan tänka sig att tillsammans med andra oppositionspartier riva upp just den förändringen efter att riksdagen har klubbat regeringens förslag till budget i höst.

Det kommer han säkert att få frågor om efter talet som börjar klockan 14 i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".