Fartyget USS Gravely är ett av dem som finns i området just nu. Till höger USA:s försvarsminister Chuck Hagel. Foto: AFP PHOTO/US Navy/D.L PAUL FARLEY/Evan Vucci/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

USA:s flotta skärper beredskap mot Syrien

2:18 min

USA ser ut att öka sin militära närvaro i Medelhavet med anledning av kriget i Syrien. Samtidigt uttrycker också Iran sin oro över den förmodade kemvapenattacken mot en förort i Damaskus i onsdags.

I en intervju med CNN i går underströk president Obama hur allvarligt USA ser på situationen i Syrien och att det nu börjar hota USA:s nationella intressen, som att massförstörelsevapen inte får spridas.

I morse bekräftade försvarsminister Chuck Hagel att USA håller på att flytta om sina örlogsstyrkor.

Uttalandet gjordes till reportrar på en resa i Malaysia och syftet ska vara att ha beredskap för om president Barack Obama skulle fatta beslut om något slags ingripande mot Syrien.

En anonym amerikansk försvarstjänsteman sa tidigare att USA utökar sin krigsflotta i Medelhavet med anledning av händelseutvecklingen i Syrien.

Försvarskällan sa, enligt nyhetsbyrån Reuters, att ett fjärde krigsfartyg beväpnat med robotar nu stannar kvar i regionen i stället för att återvända till sin hemmabas som planerat. Men källan säger också att flottan inte har fått någon order om att förbereda sig på ett militärt ingripande.

Enligt uppgift ska president Obamas säkerhetsrådgivare träffas under helgen i Vita huset för att diskutera möjligheten till ett militärt engagemang i kriget i Syrien.

Kraven på USA ska agera i Syrienkonflikten har ökat efter att regimen i Syrien anklagats för en attack med kemiska stridsmedel i en förort till huvudstaden Damaskus i onsdags.

Nu gör flera länders underrättelsetjänster den preliminära bedömningen att det verkligen var kemiska vapen som användes. Nu ansluter sig också Iran, som brukar anses som Syriens närmast allierade i regionen, till den stora skara länder som fördömer attacken.

Irans president Hassan Rohani säger att han är oroad över situationen i Syrien där oskyldiga människor dödats av kemiska vapen och att hans land fullt ut och kraftfullt fördömer användandet av kemvapen.

Enligt underrättelsekällor genomfördes gasattacken sannolikt efter godkännande högt upp i den syriska regeringen, men ännu saknas tydliga bevis.

I dag anlände också FN:s undergeneralsekreterare Angela Kane, som har ansvar för nedrustningsfrågor, till Syrien för samtal med regimen. Men trots pressen från omvärlden finns ännu inga tecken på att syriska myndigheter kommer tillåta FN-inspektörerna att besöka området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista