Foto: Ola Torkelsson/Scanpix.

Åkessons sommartal: SD ska sätta agendan

1:15 min

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sitt sommartal nu på eftermiddagen betonade han vikten av att stärka partiets ställning i den svenska politiken så här ett år före valet. Han uppmanade partiets sympatisörer att rösta i alla tre val som väntar, inte minst i kyrkovalet om några veckor.

– Om tre veckor börjar vi processen med att rycka fädernas kyrka ur samhällsupplösarnas händer och att ersätta böneutropen med En vänlig grönskas rika dräkt. Alla, och då menar jag alla röstberättigade Sverigevänner, till valurnorna den 15 september, sa Jimmie Åkesson.

Den svenska kyrkan blir allt mindre kristen och tas långsamt över av socialister och liberaler, enligt Jimmie Åkesson. Detta etablissemang, som han kallar det, har också har monopol på att formulera vad som är rätt och fel:

– Utmaningen är att få formulera vad som är sant och vad som är verkligt. Att få vår berättelse om Sverige att bli den gängse. Att det är vi som sätter agendan.

Jimmie Åkesson ville också utmana de övriga partierna när det gäller att locka låg- och normalinkomsttagare – genom att till exempel locka landsbygdsväljare, och framförallt pensionärer.

Han vill sänka pensionärsskatten, höja garantipensionen, säger nej till att färre ska betala statlig skatt, som ju regeringen diskuterar – men vill fortfarande införa ett femte jobbskatteavdrag. Frågan är hur ett sådant gynnar pensionärer?

– Det får den följden att de som tjänar lite mindre får lite mer över i plånboken, säger Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista