Bilden kommer från den syriska regimen och påstås visa material som används till att göra kemiska vapen. Foto: AFP PHOTO/HO/SANA/Scanpix.

Syriens regim: Rebeller bakom kemvapen-attack

Soldater sägs ha undersökt rebellkontrollerade tunnlar
1:42 min

Den syriska regimen hävdar att det var rebellgrupper som använde kemiska stridsmedel vid attacken i en förort till Damaskus i onsdags.

Enligt den syriska statskontrollerade tv:n har soldater omringat det område i Damaskus där attacken med kemiska stridmedel ska ha skett.

Soldaterna sägs ha gått in i rebellkontrollerade tunnlar där de ska ha sett och upplevt att det finns kemiska vapen. Soldaterna ska ha "kvävts" enligt den syriska tv:n.

Iran stödjer Bashar al-Assad och landets nytillträdde president Hassan Rohani fördömde i dag användandet av sådana vapen, något som Iran drabbades av under kriget mot Irak på 80-talet.

Vad som är sant går inte att avgöra, krig är en tummelplats för påståenden om motståndarsidan. Det som står klart är att någon form av attack har skett, många har dött och att det finns tecken som tyder på att det var kemiska vapen som användes.

Enligt syriska aktivister var det Bashar al-Assads styrkor som låg bakom. Det ska också preliminärt bekräftas av västliga underrättelsetjänster. Men beläggen för deras påståenden återstår även de att få se på bordet.

Att utröna hur attacken gick till är av vikt, eftersom det kan innebära att USA och dess allierade möjligen kan agera militärt mot Syrien.

USA har också beslutat att behålla ett krigsfartyg i Medelhavet. Fartyget var annars på väg hem. Möjligen är det ett reellt militärt hot, men troligen ett sätt att pressa den syriska regimen till förhandlingsbordet.

Användandet av kemiska vapen har länge sagts vara en gräns för vad västmakterna kan tolerera i Syrien.

Det är ett krig som redan utan kemiska vapen har krävt mer än 100 000 liv och som enligt FN:s flyktingorgan har fått en miljon barn att fly.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".