Soldater i Damaskus, Syrien. Foto: Scanpix

Tusentals nervskadade i Syrien

Läkare utan gränser bekräftar att över 3 600 personer har drabbats av neurotoxiska symptom efter den dödliga attacken i onsdags.

Läkare utan gränser (MSF) och Syriska människorättsobservatoriet rapporterar i dag att omkring 350 människor dödats i onsdagens påstådda gasattack i Damaskus. MSF bekräftar också att 3 600 människor under onsdagen behandlats på sjukhus i Damaskus för neurotoxiska symptom, symptom som kan indikera exponering för kemiska vapen.

Det är fortfarande inte klart om eller av vem de kemiska stridsmedlen använts, rebellerna och regimen anklagar varandra.

FN:s vapeninspektörer har fortfarande inte fått tillträde till platsen för onsdagens attack, utan väntar några kilometer från platsen på att Syriens president Bashar al-Assad skall ge klartecken för inspektionen. FN:s undergeneralsekreterare anlände på lördagen för att sätta press på regimen.

Samtidigt växer trycket på USA att agera, eftersom Obama tidigare sagt att USA måste reagera om Assad-regimen använder kemvapen.

– All tillgänglig information vi har pekar åt samma håll, att det var en kemisk massaker nära Damaskus och att Bashar-regimen är ansvarig, sade Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius under ett besök i Ramallah på Västbanken.

USA:s ser över möjliga alternativ för ett amerikanskt ingripande i Syrien och har ökat sin militära närvaro i Medelhavet nära landet.

Republikanske senatorn John McCain föreslår att amerikanska flyganfall skall slå ut Syriska regimens flygvapen, och enligt en regeringskälla tidningen The New York Times talat med studeras bland annat Nato:s flygbombning i Kosovo 1999 som ett exempel på hur en insats skulle kunna se ut.

Operationen skulle troligtvis kunna genomföras utan mandat från FN:s säkerhetsråd, där Ryssland och Kina hittills motsatt sig skärpta tag mot Assadregimen.

Syrien kommer att tillåta FN-inspektörer att besöka den plats i Damaskus där attacken som dödade hundratals ska ha skett, sade Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif på lördagen till nyhetsbyrån IRNA, enligt AFP.

Utrikesministern säger sig ha talat på telefon med sin syriska motpart, Walid Muallem.

Muallem skall i telefon med Zarif ha sagt att "Syriska regimen kommer att samarbeta med FN-missionen i Syrien för att skapa förutsättningar för ett besök till platsen där terroristgrupper har utfört attacker med kemiska vapen" rapporterar AFP.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista