Under sina år i det kriminella gänget rekryterade "Affe" flera springpojkar. Foto: Kina Pohjanen/ Sveriges Radio

Kriminella utnyttjar barn som "springpojkar"

1:21 min

De eldar bilar, stjäl, bär på narkotika och förvarar vapen. De är ibland så unga som elva år gamla och används på ett utstuderat sätt av äldre kriminella som själva vill slippa ta risker. Så kallade "springpojkar" finns i stora delar av landet visar Sveriges Radios Kalibers granskning.

– Vissa gillade man lite mer, vissa gillade man inte alls men man visste att de var bra och bidrog mycket. Så länge han bidrog var han ok, sedan var det som en trasa som man kastade iväg, säger "Affe" som har varit medlem i ett kriminellt gäng.

Vi har frågat landets alla polismyndigheter och problemet med unga som utnyttjas för att göra tjänster åt äldre kriminella visar sig vara spritt i stora delar av landet. 

Vid de allra flesta polismyndigheter, 17 av 21, finns personer som kan bekräfta att det här förekommer hos dem.

Logiken bakom är enkel, äldre kriminella vill skydda sig själva och unga får inget eller lägre straff.

Ofta hör det ihop med något kriminellt nätverk och ibland handlar det om enskilda kriminella som använder minderåriga till att bland annat stjäla eller förvara narkotika och vapen.

Poliser på olika håll i Sverige menar dessutom att "springpojkarna" blir allt fler.

Kalibers granskning visar också att gängen inte behöver rekrytera "springpojkar" aktivt. De här barnen och ungdomarna rekryterar sig själva.

Anders Göransson är chef vid spaningsroteln i Södertälje.

– Jag tycker att det ökar. En outbildad yngling i 15-årsåldern med någon form av diagnos dras till sina polare, han vet ingen annan väg, säger Anders Göransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista