Intensiva samtal om eventuell USA-insats i Syrien. Foto: Jacquelyn Martin/Scanpix.

USA ser över olika alternativ för Syrieninsats

1:30 min

På ett möte i Vita huset i går diskuterades vilka olika militära alternativ som finns för en eventuell insats i Syrien. Samtidigt varnar en högt uppsatt chef inom Irans militär i dag för att en militär aktion i Syrien skulle få allvarliga konsekvenser för Vita Huset, rapporterar Reuters med hänvisning till den iranska nyhetsbyrån Fars.

USA:s president Barack Obama och Storbritanniens premiärminister David Cameron diskuterade situationen i Syrien via telefon i går.

Obama och Cameron uttryckte djup oro över vad de menar är ökande tecken på att den syriska regimen utfört en kemvapenattack mot sina medborgare, enligt en talesperson för den brittiska regeringen.

Det var Obamas första kända samtal med en utländsk ledare efter den misstänkta attacken i Syrien onsdags.

Enligt ett uttalande från den brittiska regeringen är Obama och Cameron djupt oroade över vad de anser är ökande tecken på att det var en betydande attack med kemiska vapen från den syriska regimens sida.

Det kommer också uppgifter om att USA:s utrikesminister John Kerry, dagen efter attacken, talade med Syriens utrikesminister för att understryka att regimen borde gett tillträder till platsen om de inte hade något att dölja.

Under ett möte i går kväll med sina topprådgivare – inklusive CIA-chefen John Brennan, vice presidenten Joe Biden och den nationella säkerhetstrådgivaren Susan Rice, fick president Obama detaljerad information om vilka olika militära alternativ som finns för USA och det internationella samfundet att svara med, om det bevisas att den syriska regimen använt kemiska vapen mot sina medborgare, enligt ett uttalande från Vita Huset.

Det är oklart exakt vilka alternativ som diskuterades men enligt källor till nyhetsbyrån AP har USA nu utökat sin krigsflotta i Medelhavet som en beredskap ifall Obama beslutar om ett ingripande i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista