Stefan Löfven valde Vasaparken i Stockholm för sitt sommartal. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Socialdemokraterna vill ha en Lex JB

31 min

Socialdemokraterna vill införa en Lex JB efter skolkoncernen John Bauers konkurs i somras. Det sa Stefan Löfven vid en pressträff inför sitt sommartal i Vasaparken.

– Vi behöver ha ordning och reda i den svenska skolan. Det kan inte vara så att föräldrar och elever får gå med en oro om skolan går i konkurs. Därför ska vi ha denna Lex JB, säger Stefan Löfven.

Socialdemokraterna föreslår att Skolinspektionen ska få i uppdrag att bedriva tillsyn över skolföretagens ekonomi. Skolor med finansiella problem ska uppföras på en lista på Skolinspektionens hemsida.

Dessutom ska stat och kommun kunna stoppa nya skolor om den anser att det är överetablering.

– Det är inte föräldrarnas ansvar att hålla reda på skolföretagens ekonomi. Det är samhällets. Det ska finnas ett samarbetsavtal mellan kommun och skolföretag innan man startar en skola. Har man inget samarbetsavtal blir det inget skoltillstånd, säger Stefan Löfven (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista