Civila sörjer efter den misstänkta gasattacken i Syrien. Foto: Scanpix.

FN får utreda kemvapenattack

Den syriska regimen i Damaskus ger nu tillstånd till FN:s vapeninspektörer att besöka det område där de misstänkta kemvapenattackerna ska ha utförts. Det rapporterar den syriska statliga televsionen.

I ett uttalande från Syriens utrikesdepartement till den syriska statstelevisionen, ger man nu FN:s vapeninspektörer tillåtelse att besöka den förort till Damaskus där en förmodad kemvapenattack, ska ha tagit många hundra personens liv i onsdags.

Beskedet kommer efter hård internationell press och efter att FN:s undergeneralsekreterare Angela Kane anlänt till Damaskus igår, för att förhandla med den syriska regimen.

Men beslutet kommer alldeles för sent för att vara trovärdigt, menar USA. Den syriska regimen skulle ha gett omedelbart tillträde, säger en högt uppsatt myndighetskälla.

– Det finns stor risk att spåren efter en kemisk vapenattack ägt rum har försvunnit, säger Bo Koch, toxikolog och forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till TT.

– Om vi förutsätter att det är flyktig nervgas som använts så är den just flyktig och avdunstar väldigt fort, säger Koch till TT.

Han bedömer möjligheterna att hitta spår efter så här pass lång tid som små.

FN:s förre vapeninspektör Hans Blix tror fortfarande att inspektionen kan ge svar på viktiga frågor kring attacken.

– Det bekräftar i så fall påståendena om att det varit en kemisk attack, men det löser inte skuldfrågan. Man får reda på något om omfattningen av det hela, men det är inte slutet på historien, säger Hans Blix.

Vita Huset meddelade också idag att de bedömer att det med stor sannolikhet är den syriska regimen som har utfört attacken, baserat på antalet rapporterade offer och de symtom som de skadade och dödade ska ha haft.

Vapeninspektionen leds av svenske Åke Sellström, och inspektörsteamet har befunnit sig i Syrien sedan i onsdags för att å FN:s vägnar undersöka flera platser i landet där kemvapenattacker påstås ha skett i landet.

Under gårdagen organiserade USA sin flotta i Medelhavet som en beredskap för att kunna ingripa i Syrien. Och både den syriska regimen och Iran har idag svarat med att varna USA för konsekvenserna av ett miltärt ingripande, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Läkare utan gränser har bekräftat att över 3 600 personer drabbats av neurotoxiska symptom efter den dödliga attacken i onsdags.

Ekot och TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista