Angeles Bermudez-Svankvist får gå, meddelade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström på en pressträff i dag. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix och Anders Jelmin/Sveriges Radio.

Facket: AF-ledning måste återskapa förtroendet

2:03 min

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist tvingas bort från sitt jobb. Från fackligt håll anser man att den nya ledningen nu måste rensa bland uppdragen för att återskapa förtroendet.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist tvingas bort från sitt jobb. Från fackligt håll anser man att den nya ledningen nu måste rensa bland uppdragen för att återskapa förtroendet.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) meddelade på en pressträff vid lunchtid i dag att Angeles Bermudez-Svankvist slutar. Beskedet kommer efter de senaste dagarnas turbulens kring Arbetsförmedlingen.

– Situationen är ohållbar och därför har vi bestämt att skilja henne från uppdraget som chef, sa Hillevi Engström.

Uppfyller de inte målen, eller vad är det som har gått fel?

– Det är en sammantagen bedömning av olika saker som har gjort att vi har bestämt nu att vi ska rekrytera en ny chef för myndigheten, och tills vidare går Clas Olsson in som tillförordnad generaldirektör.

En ohållbar situation, säger Hillevi Engström, och syftar på läget som uppstått där Arbetsförmedlingens styrelse tappat förtroende för generaldirektören, som i sin tur inte litat på styrelsen.

Arbetsmarknadsministern visste att styrelsen skulle uttala sig mot Angeles Bermudez-Svankvist i fredags, men vad som är den direkta orsaken till regeringens beslut att avsluta hennes uppdrag är otydligt.

– Jag vill understryka att det besked jag har i dag inte har med eventuella räkningar eller fakturor att göra, utan att det är en sammantagen bedömning av läget på Arbetsförmedlingen, säger Hillevi Engström.

Angeles Bermudez-Svankvist har varit generaldirektör i fem år. I dag ger hon inga intervjuer men skriver i ett uttalande att hon är stolt över det arbete som gjorts på förmedlingen, där de största utmaningarna varit att implementera nya reformer.

Sjukförsäkringsreformen och etableringsreformen har gjort att tidigare sjukskrivna och nyanlända hamnat hos Arbetsförmedlingen.

Lars-Erik Backström, som är ordförande för facket ST på Arbetsförmedlingen, säger att den nya ledningen måste rensa bland uppdragen för att återskapa förtroendet.

– Vi måste uppfattas som att vi gör det vi ska och det är att se till att människor får arbete, säger han.

Är förtroendet på myndigheten större för Clas Olsson är vad det var för Angeles Bermudez-Svankvist?

– Ja, jag upplever det så.

Clas Olsson som tidigare varit analyschef på Arbetsförmedlingen går in som tillförordnad generaldirektör.

Angeles Bermudez-Svankvist  kommer tills vidare att arbeta på regeringskansliet, men det är inte bestämt vad hon ska göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista