EU hotar med böter om inte läget med luftkvaliteten förbättras. Foto: Jessica Gow, Pontus Lundahl/Scanpix Montage: Sveriges Radio

Smutspartiklar i luften ökar på nytt

2:07 min

Den dåliga luftkvaliten i flera städer gör att Sverige sedan tidigare hotas av böter till EU. Men det finns risk att fjolårets förbättringar var tillfälliga. Årets siffror visar att gränsvärdena för partiklar i luften överskridits flera gånger.

En stor del av luftpartiklarna i stadsluften alstras när dubbdäcken nöter på gatubeläggningen. Partiklarna är skadliga för hälsan och bidrar till lungcancer.

Förra året sjönk halten av partiklar i luften, men siffrorna hittills för 2013 visar att nivåerna har stigit. Gränsvärden har överskridits i både Göteborg, Sundsvall, Norrköping, Uppsala, Södertälje och Stockholm, orter som hittills redovisat årets halter.

I Stockholm överskreds gränsvärdena mer än tillåtet på fyra mätplatser. Nära nog alla mätplatser har högre värden i år än i fjol. Totalt 218 gånger har för höga halter partiklar uppmätts i Stockholm. Enligt miljöförvaltningens chef i Stockholm, var det inte oväntat att partiklarna ökade.

-- Det inträffar när vi har torrt väglag under en längre period och det sker under vinterdäcksäsong och det är hög andel av dubbdäck. Då får vi högre halter av partiklar och då kan det också bli fråga om överskridande. Så det är inget överraskande. Enda sättet är att få ned dubbdäcksanvändningen, säger Gunnar Söderholm, chef på miljöförvaltningen i Stockholm.

Stockholms stad förbjuder sedan tidigare dubbdäck på Hornsgatan, men flera ledande politiker tror att en avgift för dem som använder dubbdäck är bättre än förbud på enskilda gator.

I Oslo har en sådan avgift lett till att användningen av dubbdäck minskat kraftigt. Det i sin tur kräver lagändringar, och något förslag har inte kommit än.

– Det kan Stockholm inte införa själva, utan det kräver beslut av både regering och riksdag, säger Gunnar Söderholm.

Kommunpolitiker och regeringen träter om ansvaret för de höga halterna, där miljöminister Lena Ek sagt att det är kommunernas ansvar för att förbättra luftkvaliten, medan kommunföreträdare säger att de inte kan fatta kraftfulla beslut utan lagändringar.

Sverige har redan fällts i EU-domstolen för brott mot direktivet om luftkvalitet, och EU hotar med böter om inte läget förbättras, på belopp som kan uppgå till flera hundra miljoner kronor per år.

Partiklar i luften

Överskridanden av miljökvalitetsnormen för partiklar (PM10) dygnsnorm. Gränsvärdet på 50 μg/m3 får överskridas 35 gånger per år (max).

 

Antal dygnsvärden över 50 μg/m3.

Mätplats, Antal överskridanden 2012 samt Antal överskridanden hittills (20 augusti 2013):

Hornsgatan, Stockholm 27, 39
Folkungagatan, Stockholm 32, 49
E4 Häggvik i Sollentuna 26, 21
Sveavägen, Stockholm 24, 32
Norrlandsgatan, Stockholm 39, 36
Torkel Knutssonsgatan, Stockholm 0, 2
E4/E20 Lilla Essingen; Stockholm 29, 39
Kungsgatan, Uppsala 20, 34
Klostergatan, Uppsala (startad 2012) 4
Turingegatan, Södertälje 28, 39
Norr Malma 0, 0

Källor:

Luftkvalitet i Stockholms och Uppsala län samt delar av Gävleborgs län. Kontroll och jämförelser med miljökvalitetsnormer år 2012. LVF rapport 2013:6.

http://www.slb.nu/slb/rapporter/pdf8/lvf2013_006.pdf

Luften i Stockholm. Årsrapport 2012, SLB rapport 5:2013.

http://www.slb.nu/slb/rapporter/pdf8/slb2013_005.pdf

Utdrag Stockholms Uppsala Luftvårdsförbunds databas på www.slb.nu

(Ekot)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista