Tomas Ramberg. Foto: Sveriges Radio.

Kommentar: Kritiken drabbar också regeringen

1:04 min

Arbetsförmedlingen är den mest politiserade myndighet vi har, oavsett regering. Den är så mycket ett verktyg för regeringens politik som en myndighet kan bli i Sverige och den är dessutom ett verktyg som hanterar väldigt stora belopp i statens budget.

Alliansregeringen skakade om arbetsmarknadsmyndigheterna när den tog över makten och dagens arbetsförmedling är i hög grad alliansens skapelse.

Kritiken har varit hård mot flera av de ofta kostsamma satsningar som skötts av Bermudez-Svankvist och arbetsförmedlingen: Jobbcoacher, jobb- och utvecklingsgarantin, instegsjobb, etableringsreformen, och det som förut hette Fas 3 är några exempel.

Därmed riskerar en viktig del av kritiken mot Bermudez-Svankvists record som chef att också att drabba den regering som både har utsett henne och gett henne  många och svårhanterliga arbetsuppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista