Företag får inte heta Arlanda

Luftfartsverket vill inte att några nya företag eller föreningar utanför Arlanda flygplats använder namnet Arlanda. Staten har varumärkesskyddat namnet och flera företag och föreningar har tvingats att byta sina namn.

– Arlanda har varit ett registrerat varumärke sedan mitten av 80-talet. Arlanda är ingen ort, säger Daniel Spitich, varumärkeschef för Luftfartsverket på Arlanda.

Nyligen bytte en pingstförsamling i Märsta namn till Arlanda Harvest Center. Det fick Luftfartverket att reagera och nu har de tvingat församlingen att byta tillbaka.

Tidigare försök har stoppats
Enligt Daniel Stipich finns det andra exempel på företag och föreningar som olovligt använder namnet Arlanda. Tidigare har flygplatsen bland annat stoppat en golfbana som ville heta Arlanda och ett skomärke.

I tider då även affärsdrivande statliga verksamheter måste tänka kommersiellt så är det viktigt att skydda sitt varumärke, säger Daniel Spitich.

– Så är det med alla varumärken. Om du äger Coca-cola så vill du säkerligen ha koll på vilka som använder det och i vilka sammanhang. Vi har ett känt svenskt varumärke som heter Absolute och de håller koll på detta över hela världen, säger Daniel Spitich.

– Vi håller koll eftersom vi vill stärka varumärket och att det ska förknippas med oss som jobbar här driver flygplatsen och inte sådana verksamheter som inte ligger på flygplatsen rent fysiskt och definitivt inte har med vår verksamhet att göra, säger han.

Irritation
Enligt Uppsala Nya Tidning finns det ungefär 80 företag i Sverige som fått tillstånd att heta något med Arlanda. Men de senaste tio åren har Luftfartsverket inte medgett något enda nytt tillstånd.

Flera småföretagare som inte vill ställa upp på en intervju är minst sagt irriterade över Luftfartsverkets agerande. Enligt Rolf Nilsson som drivit firman Arlanda VVS konstruktioner sedan 60-talet är det viktigt för många företagare att få kalla sig Arlanda.

– Arlanda är känt i hela Sverige, varenda människa vet vart Arlanda ligger, Jag förstår inte varför man bråkar om detta. Tycker man namnet är bra och passar så tycker jag att det är bra för alla företagare och för Arlanda som flygplats också, säger Rolf Nilsson.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".