Marjehtorget i Damaskus, Syrien. Foto: Hassan Ammar/Scanpix

USA: Få tvivel om kemvapenattack av regimen

Vår utsände Cecilia Khavar rapporterar
1:09 min

FN-inspektörer har nu fått tillåtelse från den syriska regimen att besöka området utanför Damaskus där en misstänkt kemvapenattack ska ha ägt rum i onsdags. Samtidigt fortsätter USA överväga olika alternativ för en eventuell krigsinsats i Syrien. Enligt uppgift har Vita huset nu "få tvivel" om att den syriska regimen ligger bakom en kemvapenattack. 

Syriens vice utrikesminister Faisal al Mekdad säger till CNN:s reporter att det är fritt fram för FN:s inspektörer nu att besöka området där en misstänk kemvapenattack i onsdags ska ha dödat hundratals människor.

Han lovar att den syriska militären ska låta bli att beskjuta området när FN är på plats.

Beskedet kommer efter ett möte mellan FN:s undergeneralsekreterare Angela Kane och den syriska regimen idag och enligt FN ska de besöka området imorgon.

Men frågan är vilken betydelse inspektionen får. Washington Post skriver att FN inte har mandat att ta reda på vilka som ligger bakom en attack, utan bara just bedöma vilka slags vapen som använts.

Och Vita Huset säger, enligt källor till flera amerikanska medier, att det är alldeles för sent. Att den syriska regimen har haft flera dagar på sig att förstöra eventuella bevis och att USA nu anser att det finns väldigt få tvivel om att det var en kemvapenattack utförd av den syriska regimen, baserat bland annat på antalet rapporterade offer och skadorna de fått.

President Barack Obama har tidigare sagt att de just nu ser över olika militära alternativ. Men att de vill vara säkra på att det faktiskt handlat om kemiska vapen innan någon krigsinsats i Syrien kan bli aktuell.

Så frågan är förstås vad de nya uppgifterna från Vita Huset nu innebär för en eventuell amerikansk militärinsats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".