Borg vill inte säga att det var en felrekrytering. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Borg till SVT: Fanns inte mycket att göra

1:02 min

Efter ett par stormiga debattdagar meddelade regeringen på söndagen att Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist får sparken. Med den förtroendekris som fanns mellan generaldirektören och Arbetsförmedlingens styrelse fanns inget annat att göra, sa finansminister Anders Borg i Sveriges Televisions Agenda.

Den förtroendekrisen visade sig tydligt när styrelsen i fredags tydligt sade att man ville att generaldirektören skulle avgå, men hon vägrade bestämt. Då sa regeringen ingenting, men i dag kom alltså beskedet att Angeles Bermudez-Svankvist får gå.

– När man får den här akuta situationen med förtroendefrågor mellan styterlse och generaldirektör då har man inte så mycket annat att göra, sa Borg i SVT.

Finansministern vill inte säga att det var fel att rekrytera Angeles Bermudez till denna viktiga post. Arbetsförmedlingen är en komplex och svårskött organisation som alltid fått utstå kritik.

– Det har varit stora förändringar av Arbetsförmedlingen under senare år och vi har ju haft en väldigt besvärlig internationell kris. Det är en organisation som nästa alltid är under stark kritik, fortsatte finansminstern

Vad som gäller nu, säger Borg, är att den nya ledning som tillsätts ska ta sig an inte minst långtidsarbetslösheten och se till att det blir en effektiv användning av myndighetens resurser.

– Nu landar det i att man byter ledning, då får vi en ny ledning som måste sätta all kraft och energi på att skapa stabilitet i organisationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista