Bild från vad som påstås vara gasattack i Damaskusförort. Foto: Ammar al-Arbini/Scanpix.

Inspektörer till område för kemvapenattack i dag

2:17 min

FN:s vapeninspektörer kommer i dag besöka området utanför Damaskus där en misstänkt kemvapenattack ska ha ägt rum i onsdags. Den syriska regimen gav igår FN tillträde till området. Samtidigt säger USA nu att det råder "få tvivel" om att Syrien ligger bakom den misstänka kemvapenattacken.

Bilder på kroppar och människor som desperat försöker skydda sina ansikten har kablats ut över världen och sedan i förra veckan har stora delar av det internationella samfundet krävt att FN:s vapeninspektörer ska få undersöka området utanför Damaskus, där den misstänkta kemvapenattack ska ha dödat hundratals i onsdags.

I går gav den syriska regimen, som förnekar all inblandning i en kemvapenattack, sitt godkännande efter ett möte med FN:s undergeneralsekretare Angela Kane.

De lovar att inte beskjuta området under tiden och enligt FN ska inspektörna dit idag.

Men frågan är vilken betydelse inspektionen får. FN har inte mandat att ta reda på vilka som ligger bakom en attack, utan bara just bedöma vilka slags vapen som använts.

Vita Huset säger nu, enligt flera amerikanska medier, att det är alldeles för sent, att den syriska regimen har haft flera dagar på sig att förstöra eventuella bevis, och att USA nu anser att det finns väldigt få tvivel om att det var en kemvapenattack utförd av den syriska regimen, baserat bland abbat på vittnesmål, antalet rapporterade offer och skadorna de fått.

President Obama sa tidigare i veckan att de vill vara säkra på att det var kemiska vapen innan en militär aktion mot Syrien kan bli aktuell.

Men det har ännu inte kommit något besked om vad USA planerar att göra nu, även om Vita Huset säger att diskussioner om olika militära alternativ pågår, och i går pratade Obama med Frankrikes president Hollande om möjliga sätt att svara på.

Men flera kongressledamöter menar att USA borde agera nu och Demokraten Eliot Engel sa till Tv-kanalen FOX i går att USA och Nato borde agera gemensamt som de gjorde i Libyen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista