Jessica Ögren, biomedicinsk analytiker på länssjukhuset Ryhov. Foto: Peter Jernberg/Sveriges radio

Magknip och diarré kan vara vanlig parasit

2:03 min

Magknip och lös mage kan bero på en vanlig parasit som heter dientamöba. Det visar rutinmässig provtagning från flera sjukhus i landet, och i Jönköping har man även nyligen upptäckt att parasiten kan spridas via springmask.

– Ganska många människor går nog runt med det här alldeles i onödan, och tror att det är stress eller kost eller allergi, och så är det en infektion som man faktiskt kan bli av med ganska lätt, säger Jessica Ögren, biomedicinsk analytiker och forskare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Dientamöban ger mycket vanliga symptom som magont, lös mage, förstoppning och uppsvälld mage. Forskarna vet ganska lite om den, bara ett fåtal sjukhus tar i dag rutinmässiga prov, bland annat i Jönköping, Halmstad och Göteborg, säger Jessica Ögren som forskar om parasiten.

Efter att det länge varit okänt hur den sprids, upptäckte hon att det verkar ske via springmasken, en annan mycket vanlig parasit. Det kom fram efter ett stort utbrott av dientamöba på några skolor i Jönköping för ett och ett halvt år sedan där 75 procent av eleverna var smittade. Jessica Ögren har nu fått forskningsresultaten publicerade i en vetenskaplig tidskrift.

– Det är amöban som ger symptomen, och springmasken är bara som en värd som sprider den, säger Jessica Ögren.

Anledningen till att de flesta sjukhus i dag inte testar rutinmässigt för dientamöba är bland annat att analysen är relativt dyr, och att symtomen inte har ansetts tillräckligt tydliga och allvarliga. Men Jessica Ögren tycker att fler sjukhus borde titta efter dientamöban så att fler kan få behandling. Hon tror att mellan 10 och 20 procent av befolkningen är smittad, och att det är vanligare bland barn.

– Speciellt i lågstadiet, och där är springmask vanligast också. Och det är ju många barn i den åldern som har ont i magen.

– Jag tror att det är för lätt att man skyller på andra orsaker som stress, det är lite för lätt att ta till det. Jag tror att man måste undersöka dem först i alla fall, säger Jessica Ögren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista