Nytt fostervattenprov omdiskuterat

En ny snabbare typ av fostervattenprov fortsätter att vålla debatt. Sjukvårdsminister Ylva Johansson förutsätter att landstingen tar hänsyn till dem som inte vill införa metoden än. I Stockholm erbjuds dock gravida enbart den nya metoden.

Mödrahälsovårdsöverläkare Ulla Björklund tror inte att landstinget kommer att ändra sig.

– Vi har ju redan infört den. Från den första januari är det det som gäller i Stockholms läns landsting. Vi har gått ut med den här informationen till alla mödravårdsmottagningar. Vi har tagit fram en broschyr som delas ut till alla som kommer i början av sin graviditet, så jag tror inte att vi kommer att ändra på det här beslutet, säger hon.

Snabbare svar
Det nya sättet att analysera fostervattenprov ger snabbare men inte lika fullständigt svar och det finns risk att fler barn med skador föds. Metoden har införts i Stockholm, Uppsala och Östergötland. Det har skett trots att både Statens medicinsk-etiska råd och Statens beredning för medicinsk utvärdering krävt en mer omfattande etisk analys innan metoden tas i bruk.

Också sjukvårdsminister Ylva Johansson poängterar att det är angeläget med en noggrann etisk analys innan man inför metoder som berör människovärde och integritet.

När beslutet fattades i Stockholm var det viktigaste att metoden var snabb och gav svar på specifika frågor, till exempel om Downs syndrom, säger Ulla Björklund.

– Samtidigt tycker jag att det är tydligt från Statens medicinsk-etiska råd att de ställer större krav på oss att inför eventuella kommande förändringar ta med medicinsk-etisk expertis innan vi kommer med ytterligare förändringar vad gäller fosterdiagnostik som naturligtvis är ett väldigt svårt och etiskt komplicerat område.

Att genomgå ett fostervattenprov innebär en viss risk för missfall, bör man då inte ha rätt att få veta allt?

– Det finns en poäng i det, men med den analysmetod man hade tidigare så var det väldigt svårt för oss att beskriva allt man kunde få veta. Vi kunde inte på något lätt sätt beskriva vissa kromosomavvikelser som man kan se och som är väldigt svåra att bedöma vad det innebär för ett barn på sikt.

– Så vi tyckte att den här snabbanalysmetoden innebär en fördel på det sättet att vi kan säga att ”det här och det här undersöker vi” och det kan man få svar på, säger Ulla Björklund.

Genomgång görs
Statens medicinsk-etiska råd just nu arbetar med en genomgång av den nya metoden.

Det görs omkring 8 000 fostervattenprov varje år i Sverige. De flesta görs om kvinnan är över 35 år eller om hon är mycket orolig för fosterskador.

Hittills har man gjort en fullständig analys av fostervattnet, där alla kromosomskador avslöjats, men nu vill man begränsa undersökningen till ett fåtal kromosomer; fem stycken. Det går snabbare och blir billigare, men man upptäcker bara den skada som orsakar Downs syndrom, samt några andra ganska ovanliga kromosomskador.

Skador på andra kromosomer än de fem kan den nya metoden inte avslöja. Den kallas QF-PCR=Kvantitativ fluorescent polymeraskedjereaktion.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".