1 av 2
Finansmarknadsminister Peter Norman. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
2 av 2
Anna Kinberg Batra (M). Foto: Johan Engman/Scanpix

Finansinspektionen får nya verktyg

Finansinspektionen får ansvar för nya instrument som ska förstärka den finansiella stabiliteten, enligt ett regeringsförslag som presenteras i dag.

Enligt förslaget inrättas ett finansiellt stabilitetsråd samt krav på bankerna att vara med och finansiera kostnaden för behovet av en extrastor valutareserv på grund av deras omfattande finansiering i utländsk valuta, skriver finansmarknadsminister Peter Norman (M) på Dagens Nyheters debattsida.

Det finansiella stabilitetsrådet ska bestå av finansmarknadsministern och cheferna för Finansinspektionen, Riksbanken och Riksgälden, enligt regeringens förslag. Rådet ska vara ett mötesforum och inte ett beslutsfattande organ.

Den nuvarande stabilitetsfonden görs om till en riktig fond med egna finansiella tillgångar. Samtidigt skrotas fondens mål och en översyn av finansbranschens avgifter ska också göras.

Det främsta motivet till att Finansinspektionen får ansvar för de nya verktygen är möjligheten att utkräva ansvar för den förda politiken, enligt Norman och Anna Kinberg Batra (M), ordförande i finansutskottet.

Att lägga det samlade ansvaret på en enda myndighet minskar också riskerna för gränsdragningsproblem och ineffektivitet.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista