Israeliskt ja till evakuering i Gaza

Uppdaterad 16:00
Israels regering gav på söndagen ytterligare ett klartecken till den planerade evakueringen av de judiska bosättningarna i Gaza och fyra mindre bosättningar på Västbanken.

Med röstsiffrorna 17 mot 5 godkände regeringen premiärminister Ariel Sharons plan att alla 21 bosättningar och de israeliska trupperna skall bort från Gaza. Det berör ungefär 8 000 bosättare som kommer att tvingas lämna sina hem.

Samtidigt evakueras några hundra bosättare också från fyra mindre bosättningar på den norra delen av Västbanken.

Inleds i sommar
Evakueringen som skall genomföras i fyra olika etapper inleds i sommar, under andra hälften av juli. Men regeringen skall inför varje etapp fatta ett nytt beslut om reträtten verkligen skall genomföras just då.

Men grundtanken är att flytten skall vara klar före årets slut och då ska också Gaza vara överlämnat till palestinierna. Och ännu är det inte helt klart att utrymningen av bosättningarna verkligen blir av. Om Ariel Sharon inte får igenom sitt budgetförslag före nästa månads slut måste regeringen avgå och nyval utlysas.

Motstånd
Ariel Sharons evakueringsplan har väckt starkt motstånd bland bosättarna och i de judiska konservativa religiösa kretsarna, där de mest extrema hotar att ta till vapen för att stoppa utrymningarna.

För att blidka bosättarna skall Israels regering fatta ett beslut som är ägnat att stärka bosättningarna på Västbanken.

Beslutet rör den barriär som Israel bygger mot de palestinska områdena och där kommer man nu att bygga barriären så att två stora bosättningar i närheten av Jerusalem Gush Etzion och Maale Adumim hamnar på den israeliska sidan av barriären, samtidigt som omkring 10 000 palestinier och sju procent av Västbanken kommer att skäras av från sitt palestinska omland.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".