Miljöpartiets utspel oroar inte Ulvskog

Socialdemokraterna måste gå med på en folkomröstning om EU:s nya grundlag, annars blir det svårt att fördjupa samarbetet med miljöpartiet, hotar 15 inflytelserika miljöpartister. Men utspelet oroar inte Marita Ulvskog.

– Jag tar inte allvarligt på det. För vi vet att det här är en diskussionsfråga mellan våra partier och jag har läst betydligt tuffare uttalanden fån miljöpartister i den här frågan tidigare, säger socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog.

Skriver debattartikel
Statsminister Göran Persson har öppnat dörren på glänt för att samarbeta tätare med miljöpartiet i framtiden. Men en grupp miljöpartister med bland andra Per Gahrton och riksdagsmannen Gustav Fridolin kräver folkomröstning om EU:s nya grundlag för att det ska bli verklighet.

De skriver i Dagens Nyheter att de är övertygade om att om det i stället blir riksdagen som godkänner konstitutionen före nästa val, så gör det ”ett framtida närmare samarbete mellan socialdemokraterna och miljöpartiet i det närmaste omöjligt”.

”Frågan måste diskuteras”
Artikeln är inte underskriven av miljöpartiets båda språkrör, men ett av dem, Peter Eriksson, understryker ändå att EU:s grundlag är en av flera frågor som måste diskuteras mellan miljöpartiet och socialdemokraterna.

– Det är också fråga om en grön omställning och om flyktingpolitiken som vi inte tycker är bra och human i Sverige idag. Och frågorna kring EU-politiken kan bli avgörande för hur utvecklingen går i vårt samarbete.

Hur regeringen ska kunna lugna miljöpartisterna vet inte Marita Ulvskog, men hon påpekar att partierna många gånger kommit överens trots olika åsikter:

– Alla de budgetar som vi har enats om under de senaste åren.

Det är ju inte så lätt att kompromissa mellan ett ja och ett nej till folkomröstning. Kan du se en gemensam tänkbar linje som båda partierna kan leva med?

– Jag vill inte börja spekulera i det, men som sagt, jag tycker inte att det är en så dramatiskt stor fråga. Jag tror att det är viktigt att man har en intensiv debatt kring konstitutionen under detta år och jag ser inte de här jättemotsättningarna i frågan, säger Marita Ulvskog.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".