Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix

Ska löna sig ta emot flyktingar

1:02 min

Regeringen satsar 350 miljoner kronor per år på att ge kommuner som tar emot många flyktingar mer ersättning medan de som tar emot färre ska få mindre ersättning. Det  säger integrationsminister Erik Ullenhag om en budgetsatsning som regeringen idag offentliggör.

– Det innebär att vi får ett rättvisare system i ersättning för flyktingmottagande. Kommuner som Södertälje, Borlänge och Kristisanstad kommer att få mer ersättning, för att man tar ett stort ansvar för flyktingmottagande. Men kommuner som Danderyd, Vellinge och Lerum kommer att få något mindre, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Regeringen vill både ge en mer rättvis ersättning för kommuner som tar emot många flyktingar, men också att flyktingar ska bosätta sig mer jämnt fördelat över i landet.

En rad förändringar för flyktingar föreslås. Exempelvis ska kommuner få ersättning för ensamkommande flyktingars syskon som kommer hit. Något som inte sker idag.

Regeringen vill också inför en tvingande regel för nyanlända flyktingar att ta lämpligt jobb, var det än är någonstans i Sverige, precis som kraven är för andra arbetslösa.

– Vi lägger samtidigt förslag att man ska ha skyldighet som nyanländ flykting att flytta till erbjudet arbete runt om i landet, så att människor kommer dit och söker arbete där.

Förväntar ni er att fler kommuner ska  ta emot flyktingar eftersom det blir bättre betalt?

– Vi förväntar oss framförallt att få en mer rättvis ersättning till kommunerna och också en jämnare fördelning i landet. Jag tycker vi ska beskriva en verklighet som är så att det finns kommuner som tagit ett stort ansvar. De har under många år påpekat att de har tagit ett större ansvar än andra kommuner, och det blir större kostnader när det kommer ett stort antal flyktingar till en kommun vid ett tillfälle, än om det kommer färre. Det anpassar vi nu systemet till.      

Det nya systemet

  • Ersättningssystemet för kommuner som tar emot flyktingar är prestationsbaserat.
  • Kommuner, som till exempel Södertälje, som tar emot många får högre ersättning medan kommuner, som Vellinge, som tar emot få får lägre ersättning.
  • Kommuner som tar emot flyktingar från anläggningsboenden får 15 000 kronor extra per individ.
  • De kommuner som har ett högre mottagande än medianvärdet får 15 000, 10 000 eller 5 000 kronor extra.
  • Etableringsplanens 24 månader med stödinsatser gäller först när en kommunplacering skett.
  • Även syskon till ensamkommande flyktingbarn ska omfattas av den statliga ersättningen för flyktingmottagning.
  • Grundersättningen för att teckna avtal om flyktingmottagning halveras från 444 000 till 222 000 kronor.
  • Sammanlagt ökar ersättningen till kommunerna med drygt 1,1 miljarder under åren 2014 till 2017.
  • Ett krav på att ta anvisat arbete införs.

Källa: Arbetsmarknadsdepartementet (TT) 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista