Den tidigare politikern Bo Xilai för sin talan under den pågående rättegången. Foto: Video från tv/Scanpix.

Kinesisk toppolitiker riskerar hårt straff

1:40 min

I Kina avslutades i dag den skandalomsusade rättegången mot den före detta toppolitikern Bo Xilai. Åklagarna yrkade på ett hårt straff för Bo som bland annat anklagas för maktmissbruk.

Efter fem dramatiska dagar som bjudit på en ovanlig inblick i en kinesisk politikers liv satte domarna i dag punkt i rättssalen.

Åklagarna beskrev Bo Xilais brott som extremt allvarliga och såg inga förmildrande omständigheter. De yrkade på ett hårt straff. Särskilt med tanke på att Bo vägrat erkänna. Domen väntas fall de närmaste veckorna.

Det troliga är att det blir många år i fängelse för Bo. Dödsstraff kan inte uteslutas med tanke på de svindlande summor det handlar om. Han misstänks ha blivit mutad för motsvarande drygt 25 miljoner kronor. Bland annat ska han ha fått ett dyrt hus på den Franska Rivieran i gåva av en kinesisk affärsman.

Det hetaste ögonblicket under rättegången var när Bo kallade sin fru för en galen lögnerska efter att hon vittnat mot honom. Han misstänks ha utnyttjat sin position som partichef i 30-miljonersstaden Chongqing för att hjälpa henne att skyla över mordet på en brittisk affärsman.

Inga utländska journalister har fått närvara under rättegången. De uppgifter som kommit ut har i stället framför allt tagits från microbloggen Weibo där domstolen själv har försett omvärlden med fragmentarisk information från rättssalen.

Enligt uppgifter i dag i den privata tidningen South China Morning Post, ska bilden av Bo:s agerande under rättegången inte helt stämma överens med verkligheten. Domstolens bloggare beskylls för att ha fokuserat allt för mycket på saftiga detaljer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista