Mauro Gozzo, chefsekonom på Business Sweden, tidigare Svenska Exportrådet.. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Positivt för svenska exportföretag

1:34 min

Det ser positivt ut för dom svenska exportföretagen, visar Business Swedens exportchefsindex som kom i dag.

Ett företag som känner att det blåser medvind är Munktell Filter.

– Ja, det senaste kvartalet har varit väldigt bra och framförallt i sydöstra Asien och Sydamerika. Marknaden i Europa för sig någon procent men det är framförallt exporten till Asien som är det mest intressanta för oss – just och även för framtiden, säger Wilhelm Kyrk som sitter i ledningen för företaget.

Munktell Filter i Falun med dryga 30 anställda tillverkar filterpapper och är ganska typiskt för den bild som ges i det senaste Exportchefsindexet.

Exporten har ökat senaste kvartalet, företaget tror även på ökad export framöver – och Asien är den marknad man tror mest på.

Nord- och Sydamerika är andra delar av världen som svenska exportföretag hoppas på, men enligt Business Swedens chefsekonom Mauro Gozzo pekas även Västeuropa ut i den senaste undersökningen.

– I Västeuropa kan vi ju se att ekonomin verkar ha bottnat och försiktigt börjar en liten vändning som är ganska svag än så länge, säger han.

När de olika komponenterna som ingår i indexet vägts samman så blir resultatet ett rejält skutt uppåt. Det visar att läget för svensk exportindustri inte har varit bättre sedan våren 2011. Men det är för tidigt att andas ut enligt Mauro Gozzo.

– Det är helt klart att vi har en vändning. Sedan är det ju så att det finns risker. Och när ekonomin fortfarande är svag så kan en chock kullkasta väldigt mycket till skillnad om man är mitt inne i en högkonjunktur då det är nästan ingenting som rår på konjunkturen i det läget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista