Utrikesminister John Kerry säger att USA vet att det rör sig om en kemvapenattack . Foto: Evan Vucci/Scanpix.

USA antyder att regimen står bakom attack

2:19 min

USA säger nu att de vet att det var en kemvapenattack som i förra veckan dödade hundratals i Syrien. I det skarpaste uttalandet från USA hittills om attacken, antyder utrikesminister John Kerry också att det är den syriska regimen som är ansvarig.

– I fem dagar hindrade den syriska regimen FN från att besöka platsen för attacken för en undersökning som skulle fria dem, om de var oskyldiga. Istället bombade de området ytterligare och förstörde systematiskt bevis och så gör inte en regim som vill bevisa för omvärlden att de inte använt kemvapen, sade USA:s utrikesminister John Kerry på en presskonferens i går kväll.

Och han tillade att när Syrien i söndags till slut gav FN tillåtelse att besöka området var det alldeles för sent för att vara trovärdigt.

I uttalandet i går, som är det skarpaste från USA sedan attacken i onsdags som ska ha dödat hundratals, sa Kerry också att USA nu vet att det rör sig om just en kemvapenattack, baserat på offrens skador, vittnesmål från fristående organisationer som Läkare utan Gränser och sunt förnuft.

John Kerry sa också att USA har mer information om attacken som de kommer offentliggöra de kommande dagarna.

President Obama har tidigare sagt att användandet av kemvapen är en röd linje som om den överträds måste få konsekvenser från USA: s sida. Och källor till CNN säger att militära alternativ står redo att användas inom några timmar om presidenten ger order, bland annat ska fartyg i Medelhavet vara beredda att avfyra kryssningsmissiler. Obama har också de senaste dagarna fört samtal med ledarna för flera olika länder om nästa steg.

Och flera kongressledamöter kräver att USA ska agera.

– När kemiska vapen använts måste president Obama agera och jag tror att kryssningmissiler är den bästa lösningen just nu, säger republikanen Peter King till CNN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista