1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
2 av 2

Räddningsinsatsen ska granskas

1:25 min

Det tog 20 minuter innan räddningstjänsten kunde påbörja livräddningsinsatsen efter branden vid HVB-hemmet i Norrtälje, där tre personer befaras omkommit. Nu ska räddninstjänstens arbete synas.

Fyra personer saknas efter en kraftig branden i natt på ett HVB-hem i centrala Norrtälje.

– Vi hoppas och tror att minst en person har avvikit från platsen. Det finns tecken på det. Vi är rädda att de övriga tre har omkommit, säger Christer Berg, ställföreträdande räddningschef vid Storstockholms räddningscentral.

Personen som avvikit lämnade hemmet redan förra veckan. Man tror att personen återvände i går kväll och eventuellt kan ha förolyckats.

Enligt polisen är det två män och en kvinna som befaras ha omkommit.

Larmet kom till räddningstjänsten strax efter midnatt och brandmän från fyra stationer har arbetat med branden.

Brandmän från Norrtälje hade åtta minuter tidigare fått larm om en drunkningsolycka, norr om Norrtälje och kunde därför inte avbryta sin insats där, så i stället larmades en styrka från Rimbo och yttre befälet från Norrtälje åkte fram själv.

Innan Rimbostyrkan var på plats och kunde göra en släck- och livräddningsinsats tog det ungefär 20 minuter.

– Vi ska granska vår egen insats och det ska vi anlita en annan räddningstjänst att göra. Det är stressande att vi inte kunde vara snabbare på plats, säger Christer Berg.

Påverkade den sena ankomsten räddningsinsatsen?
– Det är svårt att säga. Större delen av byggnaden hade kanske kunnat räddats, men liv går inte att spekulera i.

När brandmännen kom till platsen konstaterade de att branden var fullt utvecklad och huset övertänt.

De gjorde flera försök att gå in i huset från olika håll, men de fick avbryta insatsen på grund av att det var för varmt.

Åtta personer fick föras till sjukhus. De hade lindriga skador och har fått åka därifrån.

Huset som brann ner till grunden fungerade som HVB-hem, ett vårdboende för personer med särskilda vårdbehov inom psykatrin.

Orsaken till branden är fortfarande okänd, men branden hade ett snabbt händelseförlopp och därför skulle branden ha kunnat vara anlagd. Men flera av de boende är också rökare. 

Branden rubriceras som grov mordbrand. Eftersläckningsarbetet kommer att pågå hela förmiddagen. Tekniker kommer först kunna undersöka platsen under morgondagen.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Vittnet Anna Peterson om branden:

"Det lyser upp på en av husväggarna i närheten, och jag tänker: "Shit det brinner där någonstans". Någonting står verkligen i lågor, det brann ordentligt. Det hade gått fort, det går ju fortare än man tror. Och sedan kom det mer brandbilar, de bytte tankar och det var slangar i hela backen upp till huset för att försöka släcka och de sprutade skum överallt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista