Brasiliens utrikesminister avgår efter konflikt

1:42 min

Brasiliens utrikesminister, Antonio Patriota, tvingades avgå sent igår. Anledningen är en diplomatisk konflikt med Bolivia som blossat upp de senaste dagarna.

Orsaken till krisen i relationen mellan Bolivia och Brasilien är den bolivianska oppositionspolitikern  Roger Pinto.

Pinto lyckades med hjälp av brasilianska diplomater fly över gränsen från Bolivia till Brasilien i lördags och hävdar att han är hotad i Bolivia.

Redan i maj förra året sökte Roger Pinto skydd på Brasiliens ambassad i Bolivias huvudstad La Paz. Men sen dess har han suttit fast där, eftersom Bolivia hotade att gripa honom ifall han försökte ta sig ut.

Bolivias regering anklagar senator Pinto för korruption och han i sin tur anklagar den bolivianska regeringen för att vara ett gäng narkotikasmugglare.

Men så i lördags lyckades Pinto tillsammans med brasilianska diplomater köra 1600 kilometer över gränsen, in i Brasilien. Bolivias regering har protesterat högljutt och hela härvan nystas nu upp med alltmer osannolika detaljer.

Utöver intervjun med Brasiliens största TV-kanal Globo, har Pinto inte velat säga ett ord, bara att han älskar Brasilien och att han jämför sig själv med Julian Assange.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista