1 av 2
Nedbrända kyrkan Anba Moussa i Minya. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
2 av 2
Bishoy Alphonse Naguib står utanför sin utbrända heminredningsbutik i Minya i Egypten. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio

Omfattande attacker mot Egyptens kristna

2:46 min

Egyptens kristna utsattes för omfattande attacker den 14 augusti, samma dag som militärens blodiga stormning av det Muslimska brödraskapets demonstration.

De kristna fick skulden för att den koptiske påven tog ställning för militärens maktövertagande. Över 50 kyrkor och kristna institutioner attackerades och många kyrkor står idag utbrända. I staden Minya i södra Egypten angreps även koptisk-ägda butiker i en kuslig vandaliseringsvåg.

Bishoy Alphonse Naguib står utanför sin utbrända heminredningsbutik och pekar på de olika affärernas jalusier här på Mustafa Fahmy-gatan i Minya. Muslimsk-ägda butiker har ett rött kryss, de är orörda - de kristna butikerna som nu är nedbrända, var markerade med ett svart kryss.

– Det här hände strax efter att Mursi avsattes, vi kom på morgonen och upptäckte kryssen på våra butiker, att vi var märkta. Vi samlades för att kontakta polisen, men de flesta av oss tänkte att de nog bara gjort det där för att skrämmas, säger Bishoy Alphonse Naguib.

– Men den 14 augusti stod hela gatan i lågor - först brändes kyrkorna, sedan våra butiker och barnhemmet, säger Bishoy och pekar på den gröna utbrända byggnaden på andra sidan gatan.

Han vågade sig ut då den 14 augusti och gick gatan fram utan att ge sig till känna. Han såg gärningsmännen - islamister och kriminella, som han säger, jag ville släcka branden, säger Bishoy, men jag tänkte: om de får reda på att jag äger en av de kristna butikerna så kommer de att döda mig. Han slog numret till polis och brandkår 200 gånger, de lovade att komma, men gjorde det inte, säger han.

Bishoy står i de förkolnade resterna av sin butik, det ligger sönderslaget porslin på golvet, och säger:

– Detta gjorde de för att jag är kristen, men så tillägger han:

– Men jag är glad att jag råkat ut för detta, för som Jesus sa i bergspredikan: Saliga är de som lida förföljelse för rättfärdighetens skull, ty dem höra himmelriket till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista