Hushållerskor i Hongkong arbetar under slavliknande förhållanden

I Hong Kong anklagas ett par för att ha bundit fast sin hemhjälp och lämnat henne utan mat och vatten i fem dagar medans de åkte på semester. Rättegången kastar ljus över förhållandena för hundratusentals kvinnor från Sydostasien som arbetar i hemmen i Hongkong.

Enligt den indonesiska kvinnans vittnesmål ska hon ha bundits fast så fort paret lämnat hemmet eller gått och lagt sig. När de åkte till Thailand på semester satte de på kvinnan en blöja och band fast henne vid en stol, uppger tidningen South China Morning Post.

Misshandel ska ha varit en del av hennes vardag tills hon lyckades rymma i oktober i fjol. Rättegången fortsätter i dag.

Kvinnan säger också att hon jobbade sju dagar i veckan utan semester. Hon fick ingen lön och tvingades att klippa håret kort och bära gamla kläder. Hennes egna slängde paret bort.

Hongkong kryllar av utländska hushållerskor som enligt lagen måste bo hemma hos sina uppdragsgivare. De flesta kommer från Indonesien eller Filippinerna.

– Det är hårt att vara hemhjälp. Jag går upp klockan sex varje morgon och jobbar till 10 på kvällen, säger Cristina som kommer från Filippinerna.

Hon får inte lämna huset utan tillstånd och på dagarna när barnen är i skolan brukar hon läsa eller skicka sms för att få tiden att gå. Hon delar rum med familjens tioårige son.

Lönen är motsvarande 3500 kronor i månaden.

– Det är allt, inte så mycket, säger Cristina.

Hälften av pengarna skickar hon hem till släkten och sina två barn i Filippinerna. Hon drömmer om att en gång kunna bygga ett hus åt dem.

Vartannat år åker hon hem eftersom visumet i Hongkong måste förnyas. Då passar hon på att byta uppdragsgivare och ta lite extra semester. Varje vecka har hon annars bara ledigt på söndagar. Men då ska huset städas innan hon går i väg och träffar sina filippinska väninnor.

– Så det är inte helt och hållet en ledig dag, säger Cristina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista