Kubanska läkare samlas på University of Brasilia för att bli tilldelade sina uppdrag ute i landet. Foto: Eraldo Peres/Scanpix

Kubanska läkare ska råda bot på vårdbristen i Brasilien

1:55 min

Flera hundra kubanska läkare har de senaste dagarna landat i Brasilien. Det är de första av cirka 4 000 utländska läkare som bjudits in för att råda bot på läkarbristen i landet.

Men trots att det på många platser i Brasilien inte finns någon sjukvårds alls, så är regeringens beslut att ta in kubanska läkare mycket kontroversiellt.

På flygplatsen i Fortaleza i norra Brasilien i helgen stod en välkomstkommitté utrustad med kubanska flaggor och socialistiska sånger och tog emot, när de vita rockarna började fylla ankomsthallen.

De kubanska läkare som nu anländer är bara de första av flera tusen utländska läkare som bjudits in av den brasilianska regeringen. De flesta är kubaner och ska skickas ut till byar och städer runtom i landet, där sjukvården är bristfällig eller där det inte finns någon läkarvård alls att tillgå.

Kuba exporterar sedan tidigare läkare till Venezuela i utbyte mot olja, nåt som av båda länderna salufört som ett socialistiskt projekt som skulle främja ett djupare samarbete.

Men det är inte alla som välkomnar läkarna. Vissa anklagar de kubanska doktorerna för att vara agenter som kommer direktrapportera till Havanna och menar att projektet hotar Brasiliens suveränitet. Andra, framför allt inom det brasilianska läkarfacket, oroar sig över att de nyanlända kollegorna kommer dumpa lönerna.

Hälsominister Alexandre Padilha menar att så länge brasilianska läkare inte själva kan tänka sig att arbeta på den fattiga landsbygden, så kommer de utländska läkarna att stanna och bli fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista