Portugal valde stabilitet

I Portugal vann Socialistpartiet parlamentsvalet med bred marginal och fick 119 av parlamentets 230 platser, egen majoritet. Nu byter landet regering än en gång.

Portugiserna har valt stabilitet. Socialistpartiet inte bara vann på söndagen, utan får nu också egen majoritet, vilket är ett historiskt resultat sedan Portugal blev en demokrati för 30 år sedan och delvis överraskande.

Opinionsmätningarna pekade på en seger men först sent kom signaler om att socialisterna kanske kunde knipa åt sig regeringsuppdraget, utan att bli beroende av något stödparti.

Trötthet på regeringsskiften
På tre år har portugiserna valt fyra regeringar och de är präktigt trötta på skiftena och på alla vallöften som strötts över dem som konfetti, sladdriga och flyktiga.

De hoppas på lugn och ro och ger nu José Socrates förtroendet att lyfta landet ur den ekonomiska krisen.

Vill legalisera abort
Den nya regeringschefen vill bland annat ge Portugal en teknologichock och minska den offentliga sektorn.

Antalet arbetslösa är idag fler än på sex år, tillväxten knappt mer än noll och statsfinanserna i oordning. En pessimism vilar över Portugal.

Socrates vill dessutom legalisera abort.

Näringslivet tvingade fram nyval
Segerpartiets talesman Pedro Silva Pereira sa med ett modest leende att hans parti representerar trovärdighet och hopp och vi ska besegra pessimismen.

Förlorare är det högerorienterade partiet, socialdemokraterna, med Santana Lopes i ledningen.

Brist på förtroende inom näringslivet ledde till att Portugals president utlyst söndagens nyval.

Alice Petrén, Madrid
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".