Svarthättan har tidigarelagt sin höstflytt med i genomsnitt 14,2 dagar. Foto: Scanpix

Fåglarnas höstflytt tidigarelagd

Det är välkänt att flyttfåglarna börjat anlända tidigare på vårarna. Men vem anade att de ändrat flyttdatum även på hösten?

Nya data avslöjar att de flesta arter drar söderut flera dagar tidigare jämfört med förr.

Effekten har blivit att några av arterna faktiskt förkortat sin häckningssäsong i landet. Totalt sett tillbringar de numera kortare tid i Sverige.

En annan effekt är att sensommaren de facto blivit fågelfattigare eftersom markerna i dag töms snabbare på fåglar.

Bakom statistiken står forskarna vid Ottenby fågelstation på Öland. Där finns uppgifter sedan många år tillbaka om fåglarnas genomsnittliga ankomst- och bortflyttningsdatum, men tidigare har man inte bearbetat materialet från höstarna. Först helt nyligen har man kört uppgifterna i datorn.

– Vi hade ingen aning om vad vi skulle finna, säger stationschefen Magnus Hellström.

Sammanlagt finns det goda eller hyfsat goda data för 44 arter, både vår och höst. De nya rönen visar att två tredjedelar av dem, 29 stycken, drar tidigare på höstarna.

I genomsnitt är det bara cirka två dagars tidigareläggning, men för vissa arter är skillnaderna mycket stora. Göktyta, rödstjärt, buskskvätta, gräshoppssångare, sävsångare, trädgårdssångare, svarthätta, grönsiska och rosenfink drar alla söderut minst sju dagar tidigare jämfört med snittet för perioden 1972 till 2012.

Ett fåtal arter gör tvärtom, drar senare på höstarna. Hit hör blåhake, svart rödstjärt och trädkrypare.

Orsakerna till förskjutningarna är inte klarlagda, men det finns tecken på att den mest markanta tidigareläggningen gjorts av vissa tropikflyttare, framför allt sångarna.

– Det är väl det mest logiska. De har flyttat hela fönstret åt våren till. När de har fortplantat sig finns det ingen anledning att stanna kvar. Evolutionen kanske inte har hunnit med, säger Hellström.

Å andra sidan gäller denna tendens mestadels arter som flyttar till västra och centrala Afrika, inte så mycket sydostflyttare som näktergal och törnskata. Orsaken kan vara att det atlantiska klimatet har en annan effekt på fåglarna än klimatet runt Indiska oceanen.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Fakta: Flyttfåglar

Ottenby fågelstation har data över fåglarnas flyttning sedan många år tillbaka. På så vis har man funnit att flyttfåglarna numera i genomsnitt anländer fyra dagar tidigare på vårarna jämfört med tidigare, vilket sannolikt är en effekt av klimatuppvärmningen.

Samtidigt har en majoritet av arterna tidigarelagt sin höstflyttning. Genomsnittet för de 44 arter som man har goda data över, är cirka två dagars tidigareläggning.

Rekordet för höstflyttarna har sparvhöken som i dag drar söderut i snitt 18,1 dagar tidigare än förr. Därefter följer svarthättan som tidigarelagt höstflytten med 14,2 dagar.

Källa: Ottenby fågelstation (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista