Staten får liten del i aktieutdelningen

Trots många företags rekordvinster och stora aktieutdelning så kommer inkomsterna till staten att bli små. För i praktiken är skatten runt 10 procent på aktieutdelningar trots att den på pappret ligger på 30 procent.

De stora vinsterna som många företag gjorde i fjol leder till rekordhöga aktieutdelningar på omkring 100 miljarder kronor i år. Men när de ska beskattas är det bara en rännil som blir en inkomst i statskassan. I princip är skatten 30 procent men undantagen är många.

Det största bidraget till statskassan kommer att betalas in från vanliga hushåll och privatpersoner som direkt eller indirekt via aktiefonder äger aktier.

Den gruppen, som står för ungefär en fjärdedel av aktieinnehaven på börsen, kommer att leverera drygt 7 miljarder förutsatt att siffran inte dras ner av kapitalutgifter.

Pensionsfonder, stiftelser och olika typer av gynnade aktieägare betalar ingen skatt på sina aktieutdelningar.

Kupongskatten blir ofta mindre
En tredje grupp, utländska ägare som äger och får utdelning på svenska aktier, ska formellt sett betala 30 procent i så kallad kupongskatt.

Men i praktiken kommer den här gruppen att betala en mycket låg skatt på sina aktieutdelningar, säger Per Svenström på skatteverkets enhet i Ludvika.

– Min bedömning är 3,2 miljarder men av försiktighetsskäl lägger vi oss lite lägre, säger han.

Hur kommer du fram till det?

– Det beror på Sveriges skatteavtal med andra länder. Gentemot vissa länder kan vi ta ut full kupongskatt, 30 procent. Andra länder gäller 5 procent och vissa ägare har 0 procent, säger Per Svenström.

Lägre skatt i praktiken
Om betalning går till ägare i Storbritannien är kupongskatten endast 5 procent i skatt. Något som kan öppna för en lockande skatteplanering.

Grovt räknat kan alltså statens skatteinkomst på årets rekordutdelningar sammantaget bli så pass låg att skattesatsen i praktiken inte ens är 10 procent, trots att den formellt är 30.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".