Konkurrensstorm i Norge

I Norge har det stormat under veckoslutet kring Arlas norska motsvarighet, bondekoperativa mejerikoncernen Tine, som anklagats för otillåten konkurrens.

Koncernen ska ha försökt muta bort konkurrenternas produkter från bl a ICA-butikerna. I lördags avgick Tines vd Jan Ove Holmen.

– En ond dag, bekände Jan Ove Holmen för norsk radio. Tinekoncernen, Arlas norska motsvarighet, misstänks för att med 16 miljoner kronor ha försökt förmå ICA i Norge att ge ensamrätt åt Tine-produkter. Något liknande skall ha gällt livsmedelshandlarna i Rema-kedjan, där konkurrerande mejerivaror plötsligt försvann i höstas.

Razzior
I veckan som gick företog konkurrensmyndigheterna razzior hos inblandade företagsledningar och i lördags sparkades alltså högsta chefen i Tinekoncernen, som nu snabbt ser sig förlora marknadsandelar. Åtskilliga mjölkleverantörer vänder sig också hellre till den privata konkurrenten Q-melk. De produkter Tine försökt muta bort upplever nu istället köprusher som aldrig förr.

Till bilden hör att misstankar väcktes redan i höstas om att också andra livsmedelskedjor, också konsumentkooperativa Co-op, skulle ta betalt av leverantörer om de ville ha framträdande exponering i butikerna. Lägg till det en diskussion om att folk i Vinmonopolet tagit emot olämpliga gåvor på vis som liknar det vi sett i Systembolaget i Sverige och det finns fog för vad en av tidningen Aftenpostens kolumnister skrev under veckoslutet: ”Smöre- eller smörjningskulturen är den stora saken för dagen...”

Bengt Lindroth, Oslo
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".