Jan Björklund vill att fler väljer lärlingsutbildningar. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Så vill Björklund locka fler till lärlingsutbildning

1:53 min

Regeringen vill satsa cirka 250 miljoner kronor per år i höstens budget för att stimulera lärlingsutbildning på gymnasienivå. Intresset för lärlingsutbildning har hittills varit svagt och bara cirka 5 000 elever studerar där i dag.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) tror att fler elever och fler företag kommer att lockas satsa på lärlingsutbildning genom ökade ekonomiska ersättningar.

– Vi måste minska den svenska ungdomsarbetslösheten, och vi menar att det system vi valt i Sverige för yrkesutbildningarna, med att alla skolutbildningar är skolförlagda, driver upp ungdomsarbetslösheten. De länder som har lärlingssystem, där får fler ungdomar jobb, säger han.

Regeringen och utbildningsminister Jan Björklund föreslår att elever som väljer lärlingsutbildning på gymnasienivå ska få 1 000 kronor per månad för att täcka kostnader för mat och resor.

Företag som tar emot en lärling ska få hela 47 500 kronor per år, en höjning med cirka 60 procent mot i dag.

Dessutom får de 10 000 kronor om handledare har genomgått godkänd utbildning.

Förebilden för Jan Björklund och regeringen är alltså de framgångsrika lärlingssystemen i till exempel Tyskland, som har en betydligt lägre ungdomsarbetslöshet än Sverige.

Men trots en stark vilja hos Jan Björklund, som införde lärlingssystem på gymnasiet 2008, har intresset hos eleverna varit väldigt svagt.

– Ja, det infördes ju för några år sedan, och jag skulle säga att det redan är 5 000 till 6 000 elever som går. Jag skulle önska att det gick fortare, säger han.

Jan Björklunds mål är att hälften av dem som går yrkeslinjer på gymnasienivå ska gå lärlingsutbildning om sju till åtta år.

Den socialdemokratiska talespersonen i utbildningsfrågor, Ibrahim Baylan, kritiserar regeringens nya satsning.

Han tycker det är dags för Jan Björklund att erkänna att satsningen på lärlingsutbildningar är ett misslyckande.

– Det här är tredje lärlingsförsöket på sju år. De två föregående har misslyckats för att de har fel inriktning. Jag menar att det bästa för eleven och för Sverige vore om man började om från början, att i samarbete med företagen ta fram en helt ny yrkesutbildning, som både handlar om en traditionell gymnasieskoleutbildning men också en ny lärlingsutbildning som företagen är med och utvecklar. Då tror jag att det skulle bli framgångsrikt, säger Ibrahim Baylan (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista