1 av 3
Mammalediga förskolläraren Annelie Magnusson. Foto: Ivan Garcia/Sveriges Radio.
2 av 3
Småbarnsmamman Jenni Almberg från Södertälje. Foto: Ivan Garcia/Sveriges Radio.
3 av 3
Simon Johansson är i Liljeholmsparken med sonen Jona, som snart ska börja på dagis. Foto: Ivan Garcia/Sveriges Radio.

Tummen ner till reform av föräldraförsäkringen

"Så himla kort tid där man ska ta ut jättemånga dagar"
2:59 min

Regeringen vill att 80 procent av dagarna i föräldraförsäkringen ska utnyttjas innan barnet fyller fyra år, i stället för inom åtta år, som i dag. Men Försäkringskassan tycker att det skulle krångla till försäkringen.

Småbarnsmamman Jenni Almberg från Södertälje vill behålla det nuvarande systemet.

– Jag tycker man ska kunna ha en större valfrihet och det tycker jag att vi har i dag. Man behöver inte ta alla dagar på fyra år, utan man kan få ta dem lite då och då. Så kan man förlänga barnets semestrar och göra sommaren och vintern lite längre och ha lite mysperioder däremellan, säger hon.

I dag får man föräldrapenning för 480 dagar, som kan spridas fram till dess att barnet fyller åtta år.

Men regeringen vill alltså att den största delen, 384 dagar, ska tas ut redan inom fyra år. Resten ska kunna tas ut tills barnet fyller tolv.

Reformen är tänkt att börja gälla nästa år. Syftet är att motverka att nyanlända kvinnor ska fastna hemma under långa perioder med hjälp av föräldrapenningen.

Mats Mattson på Försäkringskassan, som är en av de tunga remissinstanserna, förklarar varför kassan tycker att reformen är dålig:

– Det blir svårt för föräldrarna att räkna ut hur många dagar man har kvar när barnet till exempel fyller fyra år. Det är svårt att kunna se det.

Men även i dag kan det vara svårt att se hur många dagar man har utnyttjat?

– Ja, men vi menar att det blir ännu mer komplicerat. Vi menar också att en försäkring ska vara utformad så att den är lätt för gemene man att förstå, säger Mats Mattson.

Många är vana vid att sprida ut föräldraledigheten under de åtta åren försäkringen gäller. Till exempel skulle cirka tre miljoner ersättningsdagar försvinna om reformen genomfördes i dag.

Mammalediga förskolläraren Annelie Magnusson tycker att man pressar föräldrarna att snabbt ta ut de dagar som ger högre ersättning.

– Det låter som att det blir så himla kort tid där man ska ta ut jättemånga dagar och inte ha kvar de här dagarna med högre ersättning. Utan det är de här lägstadagarna som man ska ha kvar, de som kanske inte ger så himla mycket, ända upp tills de är tolv, och då är de ganska stora, barnen. För mig är det tummen ner, säger hon.

Liksom Försäkringskassan tycker Annelie Magnusson att det är fel väg att gå att försöka hjälpa nyanlända kvinnor ut på jobb via en ändring av föräldraförsäkringen.

– För det första är det en väldigt liten del som är hemma så länge med sina barn, som är nyanlända och som precis har fått ett barn och ska få fler. Så man får hjälpa dem på ett helt annat sätt, säger Annelie Magnusson.

En som inte hade påverkats om reglerna hade börjat gälla i dag är Simon Johansson, som är i Liljeholmsparken med sonen Jona, som snart ska börja på dagis.

Han och frun har utnyttjat nästan alla de dagarna som ger den högre ersättningen. Med de nya reglerna skulle de kunna ut ta de resterande dagarna ända fram tills Jona fyller tolv.

– Jag tycker att det är bra för vår situation, för vi sparar dem och då är det bara bra för oss om vi kan ta ut dem ända upp till tolv år, säger Simon Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".