Just den stora belåningen till bostäder är något som bekymrat bland annat Finansinspektionen och Riksbanken under en längre tid. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Svenskarnas skuldberg växer allt snabbare

1:37 min

Svenska hushåll lånar allt mer och ökningen sker i en allt snabbare takt, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). 90 procent av ökningen kommer från bostadslån.

Bostadslånen är alltså de lån som ökar mest. Det är något som oroar Robert Boije, chefsekonom på Finansinspektionen.

– Risken är att om man drabbas av en lågkonjunktur med fallande bostadspriser så får vissa hushåll skulder som ligger högre än huspriserna. Det kan innebära att hushållen drar ner på sin konsumtion, vilket kan påverka makroekonomin negativt och få följdeffekter inne i det finansiella systemet. Bland annat kan bankerna få kreditförluster, säger han.

Hur stora är riskerna just nu?

– Hushållens skulder ligger på en historiskt sett mycket hög nivå. Exakt vart gränsen kan gå är svårt att säga, men vi följer noga utvecklingen och är beredd att vidta åtgärder om det går åt helt fel håll.

Totalt har de svenska hushållen ökat sin belåning med 127 miljarder i juli i år jämfört med samma månad förra året. Ökning innebär att hushållen skuldsätter sig i en allt snabbare hastighet.

Allra mest pengar – 110 miljarder eller nästan 90 procent av ökningen – har hushållen lånat till bostäder. Just den stora belåningen till bostäder är något som bekymrat bland annat Finansinspektionen och Riksbanken under en längre tid.

Som vi berättade i går har regeringen lagt fram ett förslag om att Finansinspektionen skulle få ett större ansvar för att motverka en allt för hög skuldsättning hos hushållen. Men de nya uppgifterna påverkar inte hur Finansinspektionen kommer agera säger Robert Boije.

– Vi har sedan tidigare haft ett uppdrag att arbeta med finansiell stabilitet. Det här innebär att det uppdraget förtydligas. Vi tycker att det är bra att fler myndigheter får mandat, men vi har sedan flera år tillbaka, sedan finanskrisen börjat, fördjupat analysen i bland annat våra bolåneundersökningar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista