Svårt nå polisen per telefon

Polisens telefonsystem är drabbat av tekniska problem. Det är svårt att ringa till polisens växel på numret 114 14. Alla akuta samtal hänvisas till larmnumret 112.

– Det är stora problem med att nå vår telefonväxel 114 14. Men det går fortfarande att ringa 112, säger Marie Persson, presstalesperson för polisens ledningscentral i Skåne och Blekinge.

Även polisens datasystem är påverkat.

– Det är en datorkrasch i hela landet, och vi har mycket svårt att få fram information. Ledningscentralen går på reservrutiner, säger Stefan Wickberg, pressinformatör vid polisen i Värmland.

Driftstörningarna, som startade vid 17-tiden, påverkar hela Sverige.  Lars Lindahl, chef för verksamhetsstödet vid Rikspolisstyrelsen, säger att man försöker skaffa sig en bild av hur omfattande problemet är.

– Vi har ett problem med datatkommunikationen, och felsökning pågår. Men det är ett fel som kommer och går. Det drabbar polisen, och det kan vara svårt att ringa 114 14, men än så länge vet vi inte. Men vi jobbar ihop med Telia och vår tekniska kompetens för att hitta felet, säger Lars Lindahl.

Vid 20-tiden fanns ännu ingen prognos för när problemet skulle kunna lösas.

Ekot och TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".