Misshandeln på Lundsberg internatskola utreds nu av åklagare. Foto: Scanpix

Två huvudmisstänkta för grov misshandel på Lundsbergskolan

1:17 min

Två av de nio pojkar som gripits för den uppmärksammade misshandeln med strykjärn på Lundsbergsskolan är huvudmisstänkta, berättar åklagare Niclas Wargren.

Efter helgens händelser på internatskolan Lundsberg där två pojkar skadades under en så kallad nollning, ska nu åklagaren Niclas Wargren utreda händelsen på internatskolan Lundsberg.

– I flera fall har det förekommit att man har använt sig av ett strykjärn och man har sagt till elever att lägga sig på golvet, och så har man lagt strykjärnet mycket kortvarigt och hastigt på deras kroppar, säger han.

Nio pojkar misstänks för grov misshandel. Efter de första förhören är nu två av pojkarna huvudmisstänkta, berättar åklagare Niclas Wargren.

– De två personerna ska vi nu börja med att höra och delge dem misstanke om brott. Sedan får vi se vad de säger och vad som händer med utredningen därefter, säger han.

Skolinspektionen,  som under de senaste två åren har haft flera utredningar mot skolan som slutat med allvarlig kritik mot skolans arbete för att förebygga kränkande behandling, har nu startat en ny utredning av helgens händelser. Under dagen har personal från skolinspektionen besökt skolan.

Om några månader ska en utredning från regeringen vara klar där man undersöker de regler som riksinternatskolorna följer i sin verksamhet.

– Utredningen är inte färdig, men min inriktning är att jag tycker att det har varit konstigt att vi har haft särskilda regler för riksinternatskolorna. Alla andra friskolor har helt andra regler. Och det går nog att hävda att riksinternatskolorna under mycket lång tid har gått i någon slags gräddfil i lagstiftning och ekonomiska ersättningar. Det har varit en konstig ordning, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista