Ahmed el Beheiry, Egypten, är medlem i Muslimska Brödraskapet och på flykt. Foto: Cecilia Uddén ,Sveriges Radio

Ahmed Beheiry är medlem i Muslimska brödraskapet och på flykt

"Vi var för snälla mot den förra regimen"
2:43 min

Det är i dag två veckor sedan militärens blodiga stormning av det Muslimska brödraskapets demonstration i Kairo. Brödraskapet, som tidigare styrde Egypten, har nu gått under jorden. Ahmed Beheiry, 32 år, är en av dem.

– Du undrar förstås om vi kommer att övergå till väpnad kamp, men jag kommer att göra dig besviken. Våld finns inte på vårt program, trots att många i Minya hånar oss för att vi inte reagerar och till exempel bränner ner guvernörskontoret. Vi är övertygade om att det inte finns annat än fredliga metoder. Vi vill inte heller ge kuppmakarna ytterligare skäl att döda oss, säger han.

Ahmed el Beheiry är 32 år och utbildad sjukgymnast. Fram till militärens maktövertagande var han rådgivare åt guvernören i Minya. I dag är han en man på flykt och jag träffar honom i ett litet fönsterlöst rum, där han också träffar sina tre små barn en gång om dagen. De väntar utanför dörren och jag hör hur en av sönerna gråter och vill att pappa ska komma hem.

De kommer in i ett par sekunder, tysta och blyga, två pojkar och en flicka. Alla med gula Mursi-hattar på huvudet. Ahmed har inte sovit hemma på snart två veckor och han var inte där när säkerhetstjänsten väckte hans fru och barn klockan tre en natt.

– De kom med fyra polisbilar och två arméfordon för att hämta mig, som om jag vore Osama bin Laden, säger Ahmed och skrattar.

– Det löjliga är ju att jag känner dem alla sen min tid som rådgivare åt guvernören. Men nu råder andra tider.

Enligt källor inom säkerhetstjänsten har 2 000 medlemmar av det muslimska brödraskapet gripits de senaste två veckorna, andra källor uppger ännu högre siffror, uppemot 8 000 gripna. Det sker med de flesta egyptiers godkännande, bröderna är terroriststämplade.

Vad tycker du nu i efterhand att Brödaskapet gjort för fel för att dra på sig så mycket missnöje, hat och vrede från sina landsmän?
– Vårt största misstag var att vi var för snälla mot den förra regimen och den djupa staten, det var därför de lyckades genomföra denna kupp mot oss, säger Ahmed och är övertygad om att det är han som ännu har majoriteten på sin sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".