Fackförbundskritik mot HM - saknar kompetens att inspektera sina fabriker

2:25 min

I Bangladesh riktar ett av de stora fackförbunden inom textilbranschen kritik mot HM och andra internationella klädföretag. De har inte kompetensen att kontrollera om leverantörernas fabriker verkligen uppfyller säkerhetskraven, säger fackordföranden Babul Akhter.

Han leder Bangladesh textil- och industriarbetarförbund, BGIWF. Han berättar att facket nyligen hade möte med HM där de uppmanade företaget att ta med el- och byggnadsingenjörer, en brandsäkerhetsexpert och en arbetsrättsadvokat i sin grupp när de besöker fabrikerna.

– HM har många experter för att kontrollera kvalitén på kläderna de köper från fabrikerna, men de saknar experter för att kontrollera fabriksbyggnader och arbetarnas rättigheter, säger Babul Akhter på sitt kontor i Dhaka.

– Efter fabriksraset i april i en förort till Dhaka då drygt 1 100 textilarbetare miste livet har mycket förbättrats i Bangladesh. Bland annat har omkring 70 företag, framför allt från Europa, tecknat ett avtal med krav på säkerheten vid leverantörernas fabriker i Bangladesh, säger Akhter.

HM skrev tidigt under avtalet. Företaget säger till Ekot via e-post att ett internationellt team av ingenjörer inom brand- och byggnadssäkerhet kommer att anställas av organisationen under avtalet. Anställningsprocessen har påbörjats.

Men Babul Akhter tycker att HM borde ha haft det tidigare. Han tror att det kommer ta minst fem år innan säkerheten går att garantera på fabrikerna som ingår i avtalet.

I Dhakaförorten Ashulia träffar jag arbetare som tillverkar kläder åt HM.

– Det är tufft att jobba för HM, de har högre kvalitetskrav än andra märken, säger Masud.

Han är missnöjd med sitt jobb. Varje dag måste han arbeta flera timmars övertid; 20-30 timmar blir det i veckan plus åtta timmars arbetsdag, berättar han. Han är bara ledig på fredagar.

Masud brukar få ut omkring 750 kronor varje månad, inklusive övertidsersättning.

– Lönen är inte bra, säger han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista