Marie Linell-Persson. Foto: Janerik Henriksson/Bertil Enevåg Ericson/Scanpix

Arbetsförmedlingens utredning om misstänkt bedrägeri fortsätter

2:23 min

Arbetsförmedlingens utredning om misstänkt bedrägeri med startersättningar, som berör en ledamot i Arbetsförmedlingens styrelse, fortsätter. Arbetet med utredningen har skett i en mycket liten krets och aldrig diarieförts.

Nu räknar Marie Linell-Persson, som sedan en vecka tillbaka är avdelningschef för förmedlingstjänster på Arbetsförmedlingen, att utredningen kommer att avslutas inom kort.

– Det är fortfarande en öppen utredning, så vi kan inte gå in och kommentera alla detaljer. Det vi sett hittills då, det är att det inte finns några belägg för bedrägeri, som går att bevisa. Men sedan måste vi få säkerställa med utredaren att det inte kommit fram ytterligare information, säger Marie Linell-Persson, avdelningschef för förmedlingstjänster på Arbetsförmedlingen.

Som Ekot kunde rapportera om i söndags, så pågår en intern utredning om en av Arbetsförmedlingens styrelseledamöter, för misstänkt bedrägeri. Det rör sig om de startersättningar som utbetalas till lotsar som tar emot nyanlända invandrare för att hjälpa dem ut på den svenska arbetsmarknaden.

Ledamoten är verksam i olika funktioner i tre små företag. Två av dessa har överfört arbetssökande mellan sig och på så sätt kvitterat ut dubbla ersättningar.

I den inledande utredningen har tjänstemannen på Arbetsförmedlingen intervjuat tio av de arbetssökande om skälet till att de bytt lotsföretag, något som de har rätt till. Av svaren framkommer att flera inte varit medvetna om att de bytt.

Det finns också uppgifter som tyder på att det är lotsen och inte den arbetssökande som genomfört flytten, vilket inte är tillåtet. Därför ville utredaren fördjupa utredningen. Vad som sedan hände är höljt i dunkel eftersom ärendet aldrig registrerades.

Enligt Marie Linell-Persson på Arbetsförmedlingen finns det inga belägg för bedrägeri. Frågan är då om det förfarande som styrelseledamoten använts sig av är i överensstämmelse med reglerna.

Om jag startar ett företag, för att lotsa nyanlända invandrare, rimligen människor som inte förstår svenska särskilt bra, och sedan anställer jag en lots och har tio personer där. Och när jag väl fått ut den här stödersättningen, den här inledande, så bildar jag ett bolag till, och anställer samme lots en gång till och sedan hjälper jag de här tio personerna att flytta över till det nya företaget, och så söker jag bidrag en gång till - det är alltså helt okej enligt svensk lag alltså?

– Nej, absolut inte. Så är det ju naturligtvis inte. Har man en koncern med flera olika företag, så kan man inte byta mellan de olika företagen.

Styrelsens ordförande Christina Johansson, som uppges vara den enda som informerats om den hemlighetsfulla utredningen, uppgav i ett pressmeddelande i söndags att hon fått information från Arbetsförmedlingens ledning om att det inte fanns fog för misstankarna mot ledamoten och att ärendets lagts ner.

Ekot sökte Christina Johansson även under tisdagen, för att få veta vem som givit henne dessa felaktiga uppgifter, men hon har inte gått att nå.

Christina Johansson meddelade i måndags att hon lämnar sitt uppdrag som VD för företaget Rinman Education, som genom att ha lämnat felaktiga uppgifter fått ut 369 000 kr för mycket i statsbidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista