1 av 5
I över en vecka har skogsbranden, som är en av de största på senare år, rasat i Kalifornien. Foto: Jae C. Hong/AP Photo
2 av 5
3 av 5
Den stora branden i Kalifornien bekämpas både från marken och luften. Foto: Julie Avey. California Air National Guard/AP Photo.
4 av 5
Brandmän försöker hindra branden från att sprida sig genim att bevattna marken kring träden. Foto: AP Photo/National Park Service
5 av 5
Elden hoppar från trädtopp till trädtopp och sprider sig snabbt. Foto: Jae C. Hong/AP Photo

Jätteträd hotas av storbrand i Kalifornien

Branden i Californien som pågått i över en vecka är en av de största skogsbränderna på många år.

Den riskerar nu att ödelägga en del av nationalparken Yosemite med sina jätteträd och även nå fram emot en vattenresorvar som är San Franciskos främsta dricksvattentäkt.

Branden hotar även 4 500 bostäder. Ett dussintal hus har redan drabbats av lågorna.

Den så kallade Rim-branden sprider sig ännu delvis okontrollerat i Kalifornien. De berömda mammutträden i parken Yosemite klarar sig än så länge bra, men kan vara hotade om lågorna blir riktigt höga.

Skogsbranden öster om San Francisco är den 13:e största sedan statistik började föras i Kalifornien.

I takt med brandens spridning i nationalparken Yosemites utkanter uttrycks farhågor för mammutträden, som bara finns i Sierra Nevada.

Träden är, i volym räknat, världens största enskilda organismer, och en stor turistattraktion. Deras bark kan bli 60 centimeter tjock, så de ska klara även de värsta skogsbränder. Och eld kan fungera som gallring bland träden.

– En del av plantorna behöver eld för att förnyas, så om avbränningen förblir lågintensiv kan det faktiskt hjälpa mammutträden, säger nationalparken Yosemites chef, Don Neubacher, till CBS News.

Men åtminstone i modern tid har delstatens brandbekämpare aldrig skådat flammor som är så heta och sprider sig så snabbt enligt The Los Angeles Times. Och om intensiteten blir liknande även i lågornas höjd kan till och med mammutträden vara hotade.

Även om stammarna klarar sig kan träden slås ut om kronorna, över 50 meter upp, nås av elden.

Yosemites brandexpert Gary Wuchner säger till tidningen att man försöker förebygga detta genom att spruta vatten på trädkronorna.

På tisdagen rapporterade brandbekämparna framgångar, men på en mycket blygsam nivå.

Branden beräknas vara hejdad till 20 procent, upp från 7 procent någon dag tidigare. Men det innebär bara att man har fått stopp på spridningen längs en femtedel av brandområdets omkrets.

Åt övriga håll fortsätter flammorna att äta upp nya landområden.

– Denna eld kommer att brinna tills snön kommer, säger Tom Medema, parkanställd på Yosemite, till tidningen.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista