Danderyds sjukhus. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Köttätande bakterier kan döda på en dag

"Inte bara i Stockholm"
1:40 min

Ovanligt många fall av en dödlig köttätande bakterie har upptäckts vid Danderyds sjukhus i Stockholm.

Det har ortopeden Ardalan Rahimi upptäckt efter att ha gått igenom klinikens operationsberättelser under åren 2008–2012.

Det borde handla om ett par fall årligen. Men han upptäckte 29 fall från 2010 fram tills i dag.

– Och det är inget som är specifikt för Danderyd, utan vi är säkra på att det är en ökning som man har sett i Stockholm, Sverige och västvärlden. Liknande rapporter har kommit från andra ställen också. Men man kan inte dra några slutsatser än, eftersom det fortfarande handlar om så få fall, säger Ardalan Rahimi.

Bakterien är mycket aggressiv och kan ta livet av en människa på mindre än ett dygn. För att stoppa utvecklingen hos en drabbad måste all infekterad vävnad tas bort omedelbart. Till exempel genom amputation.

Hur vanlig bakterien är i resten av landet ska kartläggas av ortopederna på Danderyds sjukhus. Sjukhuset ska också undersöka hur sjukdomen påverkar patienterna.

– Vi kommer också följa upp patienterna och se hur de mår efteråt. Det här är en väldigt traumatisk händelse, så livskvaliteten är något man måste hjälpa dem med.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".